Fordon
Göteborg vill ta linbanan till staden
Linbana i stadsmiljö kan bli verklighet i Göteborg redan om några år. Förhoppningen är att gondoler 70 meter upp i luften ska binda samman stadens kollektivtrafik inom fem år.
I veckan ska trafiknämnden i Göteborg ta ställning till om projektet för att linbana ska bli en del i stadens framtida transportsystem ska fortsätta. Idén bakom de luftburna transporterna kom som förslag från allmänheten som ett sätt att fira att staden fyller 400 år 2021.
– Drygt 30 av förslagen som kom in handlade om att man vill se en linbana, säger Emma Josefson på trafikkontoret i Göteborgs stad.
Efter att ha utrett frågan är hon övertygad om att linbana i stadsmiljö är mer än bara en rolig idé. Förhoppningen är att i framtiden tre stycken banor ska ta göteborgarna på ett snabbt och effektivt sätt framför allt över Göta älv. Fördelen jämfört med dagens båtar är att linbaneresan kan fortsätta också in över land till viktiga knutpunkter i lokaltrafiken. Kapaciteten på en linbana står sig bra jämfört ned andra trafikslag, enligt Emma Josefson.
– En linbana kan transportera lika många människor som en spårvagnslinje med sexminuterstrafik, säger hon.
Just sex minuter är det tätaste intervallet som spårvagnslinjerna körs med i dag. En linbanegondol rymmer ungefär 25 personer och i högtrafik planeras för avgångar var 45:e sekund. Tekniken för att bygga linbanor är väl beprövad runt om i världen. Men det finns flera frågor att lösa innan den kan bli verklighet i Göteborg. En sak är hur tekniken fungerar i ett kallt och havsnära klimat. En annan fråga är hur det påverkar boende runt banan. Markanvändningen för banan är liten, men det finns inte så mycket utredningar gjorda på hur boende störs av till exempel insyn från passerande gondoler.
Av de tre planerade sträckningarna är det den lila banan som planeras gå från Järntorget till Wieselgrensplatsen via Lindholmen som är hetaste alternativet att bygga först. Runt en miljard kronor väntas den kosta. Om trafikkontoret går vidare i sina planer så kan kommunstyrelsen fatta beslut i frågan redan innan sommaren för att en banan ska kunna vara klar innan 2021.
Även i Sollentuna norr om Stockholm planeras för en linbana för att knyta ihop ett planerad ny stadsdel med pendeltåg och annan kollektivtrafik. Det projektet vill precis som Göteborgs stad att passagerarna ska kunna åka med sin vanliga kollektivtrafikbiljett. Men det är fortfarande osäkert om linbana kan räknas som kollektivtrafik i lagens mening.
– Om man ser det som kollektivtrafik så skulle det underlätta, säger Emma Josefson.