FORDON

Campingbilen drivs med bränsleceller och vätgas

Husbilen bygger på en Ford E-Transit och finns nu som både batterielektrisk och med vätgasdrift .

Prototypens räckvidd och lastkapacitet sägs slå batteridrivna versioner. First Hydrogen är först med bränsleceller i en husbil – en konvertering av deras batteridrivna skåpbil.

Winnebago har byggt husbilar i mer än 60 år, och det Iowabaserade företaget lanserade i början av 2023 en batterielektrisk prototyp. Modellen ERV 2 bygger på Ford E-Transit och har en räckvidd på blygsamma 173 km – och redan tunga fordon blir inte lättare av stora batteripack.

First Hydrogen, med säte i Vancouver och London, tror att vätgas är ett bättre alternativ för husbilar med nollutsläpp. Nu presenterar företaget en vätgasdriven prototyp med bränsleceller, som är utvecklad tillsammans med Edag Group. Det skriver H2 View.

Har sedan tidigare en skåpbil med bränsleceller

Enligt First Hydrogen ger husbilens bränsleceller en räckvidd och lastkapacitet som överstiger samma fordonstyp med batteridrift. Bolaget avslöjar dock inga siffror i dagsläget. En annan styrka enligt bolaget är att tankning av vätgas går mycket snabbare än att ladda batterier.

Husbilen utgör dock bara en del i First Hydrogens ambition att vara först med bränsleceller i flera fordonsklasser. Tidigare har bolaget presenterat en skåpbil med bränsleceller, vars lastkapacitet är upp till 2,5 ton. 2022 fick fordonet grönt ljus för att köras på brittiska vägar.

"Vi har successivt demonstrerat bränslecellsteknikens potential inom lätta kommersiella fordon, och nu utforskar vi hur tekniken kan appliceras på andra sektorer, inklusive fritidsområdet", säger Steve Gill, vd för Automotive for First Hydrogen, i ett uttalande.

Försäljningen av husbilar återhämtar sig i Sverige

Globalt vill allt fler semestra med husbil. Den svenska marknaden upplevde dock ett stort tapp under några år, efter att en högre beskattning infördes. Men nu hävdar branschen att försäljningen åter är på väg upp – under 2021 steg antalet sålda fordon i Sverige med 26 procent.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.