FARKOST

Saabs vd Micael Johansson. Arkivbild

Saab närmar sig stor Gripenaffär med Thailand – ”Väldigt positivt”

Saabs Gripenaffär med Thailand rycker allt närmare. En process är igång där ett kontrakt förhandlas fram.
– Vi går nu tillsammans med svenska staten in för att skapa ett avtal mellan Sverige och Thailand, säger vd Micael Johansson.

Publicerad Senast uppdaterad

- Vi har blivit utvalda typvalsmässigt och då har Sverige fått ett brev där det framgår att så är fallet och sen drar man i gång en process för att förhandla ett kontrakt, säger Micael Johansson till TT i samband med att försvarskoncernen rapporterar det tredje kvartalet.

Sedan tidigare är det känt att Thailands försvar förordat Saabs flygvapen Gripen .

Var ligger bollen, hos det thailändska parlamentet eller regeringen?

- Bollen är nu i ett läge där man planerar för hur man sätter upp förhandlingsteam, hur man drar i gång det här. Det är den fasen vi är i. Så bollen ligger inte för något särskilt beslut någonstans just nu. Nu är det en process som ska köras för att komma fram till kontrakt, säger Micael Johansson.

”Leder fram till ett kontrakt”

Har politikerna sagt ja till det här? Har den thailändska regeringen sagt ja?

- Det enda vi vet är att vi har blivit utvalda typvalsmässigt och då har Sverige fått ett brev där det framgår att så är fallet och sen drar man igång en process för att förhandla en kontrakt. Något ytterligare känner inte jag till i den frågan utan då förutsätter ju alla att det här kommer att vara en planerad process som leder fram ett till kontrakt, säger Johansson.

- Man går inte i gång med en förhandling om man inte har en avsikt att nå ett kontrakt. Så det är starkt förstås på det sättet att vi har fått ett typval, fortsätter han.

Om den processen tar tre eller sex månader, är svårt att säga.

- Men vi är ju valda i Thailand och det är väldigt positivt, säger han men poängterar att inget kontrakt är klart ännu.

Orderlyft på 41 procent

Saab redovisade, som vanligt nuförtiden i en värld av krig och oro, ett starkt resultat. Rörelsevinsten för tredje kvartalet steg till nästan 1,2 miljarder kronor, vilket är en ökning med 38 procent jämfört med samma period föregående år.

Orderingången under årets tredje kvartal ökade med 41 procent och uppgick till nästan 21,2 miljarder kronor. Intäkterna steg med 2 miljarder till 13,5 miljarder kronor ”med tillväxt i samtliga affärsområden”.