Energi

Strömavbrott i labbet – då fann forskarna ett snålare sätt att producera vätgas

Foto: National University of Singapore, NUS.

Ljus triggar en hittills okänd mekanism i vattenelektrolysörer. Upptäckten, som gjordes av en slump, kan leda till energisnålare och billigare sätt att producera vätgas.

Publicerad

Skulle ljus kunna revolutionera hur vatten spjälkas till vätgas och syrgas? Ja, det hävdar en grupp forskare vid National University of Singapore, NUS. 

Det är i så fall goda nyheter för alla industrier som använder vätgas i olika processer. Den flyktiga gasen nyttjas till allt från svetsning till att härda fetter. Intresset ökar även för att lagra energi från förnybar elproduktion i form av vätgas.  

Forskarna gjorde den oväntade upptäckten 2019 när det plötsligt blev strömavbrott i deras labb där ett elektrolysexperiment pågick. Takbelysningen, som annars alltid brukade vara tänd dygnet runt, slocknade. Nästa dag upptäckte forskarna något märkligt. Mörkret hade kraftigt sänkt prestandan hos ett nickelbaserat material, som användes som katalysator i elektrolysen.

Enligt tidigare rön skulle den här typen av material inte alls vara känsligt för ljus, och forskarna insåg att de var något stort på spåren. De drog i gång en serie experiment för att få djupare förståelse för fenomenet.  

Deras slutsats är att vätgasproduktionen blir mindre energikrävande om man tillför ljus när vatten spjälkas, exempelvis genom att ha genomskinliga elektrolysceller.  

Forskarnas rön publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature i oktober.