ENERGI

Solfångande parabol gör vätgas genom ”artificiell fotosyntes”

Solparabol med vätgasreaktor
Parabolen följer solen.

Schweiziska forskare har byggt en vätgasreaktor driven av termisk solkraft med en effekt över 2 kilowatt. Även den producerade syrgasen och restvärmen tas om hand.

Publicerad

En parabolformad spegel på schweiziska universitet EPFL samlar in solstrålar och koncentrerar dem till en reaktor monterad i fokalpunkten.

Den fotoelektrokemiska reaktorn spjälkar vatten till vätgas och syrgas, som båda tas om hand. Dessutom bildas restvärme som också tas om hand med hjälp av en värmeväxlare. Systemet har en effekt om över 2 kW för vätgasproduktionen.

– Därmed har vi spräckt taket om 1 kW för vår pilotreaktor och dessutom bibehållit en rekordhög verkningsgrad på denna stora skala. Vätgasproduktionen som vi uppnår i vårt arbete är ett uppmuntrande steg på vägen mot kommersialisering av tekniken, säger Sophia Haussener, chef förLaboratory of Renewable Energy Science and Engineering på EPFL, i ett uttalande.

Läs mer: Så mycket snabbare kan roboten lägga solpanelerna

Kemiska processer likt denna brukar kallas för artificiell fotosyntes, även om den naturliga fotosyntesen egentligen innebär att solljus, vatten och koldioxid omvandlas till kolhydrater och syre.

Forskarna har uppnått en verkningsgrad över 20 procent gällande arbetet att omvandla vatten till vätgas. Vid effekten som EPFL uppnått motsvarar det mer än 0,8 gram per minut.

Förhoppningen är att tekniken ska kunna användas vid industrier och bostäder. En spinoff från laboratoriet, Sohhytec, arbetar redan tillsammans med ett schweiziskt metallföretag för att bygga en demonstrationsanläggning i storleksordningen 100 kW. Vätgasen ska användas för att värmebehandla metall medan syrgasen går till närliggande sjukhus och värmen till fabrikens varmvattenbehov.

Forskarnas resultat är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Nature Energy.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.