Opinion

Reklamen splittrar Ny Tekniks läsare

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Det vore ju billigare för tillverkarna att helt enkelt ta bort den, skriver civilingenjören Lars Svensson. Foto: Jörgen Appelgren

LÄSARKOMMENTARER. ”Sänk inomhustemperaturen en grad istället för att misshandla elektroniken”. Eons reklamkampanj ”Goodbye standby” och deras uppmaning att stänga av apparater som står standby har satt fart på Ny Tekniks läsare.

Publicerad

”Lite bakvänt blir det när de kör kampanjen på ljustavlor som står och lyser dygnet runt, påpekar signaturen ”Jtespr”. Medan andra föredrar att ta till sig själva andemeningen i kampanjen ”Sorgligt att folk inte kan se Eons reklam som ett försöka att öka debatten kring slöseri av EL.” skriver läsaren som kallar sig ”Alla måste ta sitt ansvar!”.

Hasse U väljer också att ta till sig Eons budskap istället för att reta sig på matematiken i kampanjen. ”Jag har lite svårt att förstå upprördheten över EON:s kampanj. Visst siffrorna stämmer säkert inte helt men jag tycker det är tanken som räknas. Det är viktigt att folk fattar att även små åtgärder, gjorda av enskilda människor är viktiga. Sammantaget blir det stora besparingar.”

Men många har upprörts över Eons sätt att avrunda siffror. Att 1,6 procent blivit till 2 innebär en avrundning på 25 procent vilket retar signaturen W: ”Dessa ekonomer..1,6=2 Mouhahahaha” skriver han och för medhåll av ”Bo Gnat” Fruktansvärt! Det är verkligen bra att Ny Teknik håller efter dessa oerhört viktiga avrundningsregler i bolagens kampanjer.” Och han fortsätter med att berätta om sina metoder att spara el: ”Själv har jag köpt en förbrukningsmätare och gått igenom huset. Jag fick ner förbrukningen med cirka 300 W. (+- 25%).
Och tips på besparingar är det flera bland kommentatorerna som bjuder på. ”Sänk inomhustemperaturen med en (1) grad C så tjänar man betydligt mer än att hålla på och misshandla sin elektronikutrustning med att rycka strömmen för den.” /Michael Karnerfors

Staffan Johansson är inne på samma spår: ”Sanningen är ju att EUs EKO-direktiv har sin grund från förhållanden nere i de folkrika och varma länderna inom EU. Där är standby-effekten ofta bortkastad. I Sverige däremot värmer vi våra bostäder och arbetsplatser. Drar vi bort standby-effekten måste annan uppvärmning ökas om vi vill behålla innetemperaturen. Betydligt mera pengar kan man spara med till exempel en ylletröja vid TV-tittandet och sänka temperaturen ett par grader.

Signaturen M vädrar en något uppgiven syn på möjligheten att påverka. ”Jag är säker på att någon bryr sig, men kom igen, det är inte som att de här debattartiklarna gör någon skillnad, eller bidrar till ett bättre samhälle i allmänhet. De som är intresserade av att läsa här genomskådar de flesta reklamkampanjer som anspelar på teknik ganska omgående. Om inte så kan de ändå inte förstå vad som sägs i artikeln, annat än att företag använder reklam för att bättra på sin image och i slutändan sälja mer.”

Och till sist den uppmärksamme läsaren Olle: ”Har ni märkt förresten att Ny Teknik "skapar" egna "nyheter" som baseras på inlägg från läsarna?