ENERGI

Ett vindkraftverk på den danska delen av Kriegers flak. Arkivbild.

Oppositionen pressar regeringen: Bygg ut stamnätet till havs

En enad opposition pressar regeringen: Bygg elkablarna till havsbaserad vindkraft nu.

Publicerad Senast uppdaterad

Svenska kraftnät borde få i uppgift att använda de tiotals miljarder som ligger och skvalpar på ett konto, enligt S, V, C och MP.

Oppositionen lägger på torsdag ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens näringsutskott för att sätta press på regeringen.

Förslaget handlar om att statliga Svenska kraftnät ska utnyttja de tiotals miljarder som finns i så kallade flaskhalsintäkter för att bygga ut stamnätet till havs. Framför allt riktar man in sig på projektet Kriegers flak som Vattenfall har pausat, bland annat för att elkablarna är för dyra.

”Parken var planerad att stå klar 2028 utanför Trelleborg och då producera 2,7 terawattimmar per år, vilket motsvarar elen för drygt 500 000 hem”, skriver oppositionen.

Elpriserna upp?

Risken blir att elpriserna går upp i södra Sverige om den havsbaserade vindkraftsparken inte byggs i tid, enligt S, V, C och MP.

Det är första gången den här mandatperioden de fyra rödgröna partierna lägger ett gemensamt förslag på energiområdet. Partierna har på lite olika sätt varit ute och försökt pressa regeringen om Kriegers flak tidigare.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har sagt att det inte finns några hinder för Svenska kraftnät att använda pengarna till elkablar om de bedömer åtgärden som samhällsekonomiskt motiverad.

Regeringen måste nu ge myndigheten i uppdrag att göra samhällsekonomiska kalkyler och aktivt använda flaskhalsintäkterna, enligt oppositionen.