ENERGI

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Ebba Busch sågar Vattenfall: ”Har inte koll på sina grejer”

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sågar den statliga energikoncernen Vattenfalls argument för att pausa det havsbaserade vindkraftsprojektet Kriegers flak. Uttalandet från ministern är svagt, anser S-ledaren.

Publicerad Senast uppdaterad

– Jag synar Vattenfall där. De har inte koll på sina grejer, säger Ebba Busch till tidningen Dagens Nyheter.

Uttalandet är riktat mot Vattenfalls motivering av beslutet att pausa Kriegers flak med att det inte längre är lönsamt då svenska staten – till skillnad från den danska och andra EU-länder – inte längre står för kostnaden för att ansluta vindkraftparken till stamnätet.

– Jag menar att det är felaktigt att påstå att det avgörande är anslutningsavgiften, säger Busch.

”Måste rätta till”

Kriegers flak-projektet fick grönt ljus av den tidigare rödgröna regeringen 2022 och skulle ha tagits i drift 2028, fram till att Vattenfall i början av september tryckte på pausknappen med hänvisning till att förutsättningarna nu inte gör det lönsamt att bygga vindkraftparken.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsminister Ulf Kristersson måste markera mot ministerns uttalande:

– Vi har en vice statsminister som i stället för att ta ansvar för regeringens energipolitiska haveri skyller på ett statligt bolag. Det är unikt svagt. Därför är mitt krav på statsminister Ulf Kristersson att han får gripa in och rätta till det här, säger hon.

Hon anser att regeringen måste stå upp för sina beslut – och konsekvenserna av dem.

Vattenfalls svar

– Det här handlar om att få fram el till Skåne som ju plågas av höga elpriser och behöver mer elproduktion. Regeringens politik leder till att det blir högre elpriser i Skåne än det hade behövt vara helt enkelt, säger Magdalena Andersson.

Företrädare för Vattenfall vill inte svara på frågor om Buschs uttalanden.

Enligt Dagens Nyheter har Vattenfall i ett mejl sagt att de "självklart har koll på sina siffror" och att anslutningsavgiften "är en av flera faktorer i ett investeringsbeslut".

Vattenfall har "inget ytterligare att säga om detta just nu", skriver bolagets vikarierande presschef Christian Lundgren till TT.