Energi
Hur farligt är vätgas i tanken?
Är det inte farligt att köra med vätgas i tankarna? Och hur miljövänligt är det egentligen. Ny Teknik reder ut de vanligaste frågorna om vätgas som fordonsbränsle.
(Uppdaterad) 2015 ska bränslecellsbilar börja massproduceras av bland annat Hyundai och Toyota. Flera länder satsar samtidigt på att bygga upp nätverk av tankställen för vätgas. I Tysklands planeras till exempel för 400 vätgasmackar.
I Sverige utreds frågan kunde Ny Teknik rapportera i veckan.
Flera läsare har hört av sig och kommenterat riskerna med vätgas och ställt frågor om hur miljövänlig tekniken egentligen är.
Ny Teknik har talat med flera experter som svarar så här på de vanligaste frågorna om vätgas:
Är det inte väldigt farligt att köra och tanka vätgas, tänk bara på Hindenburg-olyckan?
Inget fordonsbränsle är riskfritt. Bensin kan också börja brinna. Batterier och höga strömmar i elbilar innebär också risker.
När det gäller Hindenburgolyckan på 1930-talet så visar analyser att det var den skyddslack skeppet var målat med som var orsak till att det vätgasfyllda luftskeppet fattade eld.
Kan tanken explodera?
Vätgas är explosivt när det blandas med syre i ett begränsat utrymme, men tanken innehåller bara vätgas under mycket högt tryck, 700 bar. Tankarna har precis som resten av vätgassystemet konstruerats för att hantera även onormala situationer. Bland annat hanteras den potentiella risk som skulle kunna uppstå om tanken blir för varm, då säkerhetsventiler släpper ut gasen på ett kontrollerat sätt bort ifrån förare och passagerarna.
Men om tanken går sönder vid en krock?
Även bensin och metan kan börja brinna om tanken går sönder och det börjar läcka. En fördel med vätgas är att den är väldigt lätt och snabbt försvinner uppåt i luften. Tankarna är dessutom väldigt robusta och gjorda i kolfiber eftersom de ska klara det höga trycket.
Å andra sidan är vätgas mer lättantändligt än till exempel bensin. I en tunnel eller i ett parkeringsgarage har vätgasen dessutom ingenstans att ta vägen.
Vätgasmolekylerna är ju pyttesmå, läcker det inte väldigt mycket?
Det stämmer att vätgasmolekylerna är små och därför används vätgas ofta vid läcksökning. Detta är något man måste ta hänsyn till vid konstruktionen så att man väljer rätt material och tätningar vid alla anslutningar. Det finns lång erfarenhet av att hantera vätgas i industrin eftersom gasen används i stora mängder framförallt vid oljeraffinering.
Vad är skillnaden mellan att tanka och köra på vätgas jämfört med metan som också är en gas?
Oavsett vad det är för bränsle så måste bilens tankar och tankstället konstrueras utifrån just det bränslet. Ur risksynpunkt är det inte "farligare" att köra på vätgas än på natur- eller biogas.
Hur tillverkas vätgas?
Den vanligaste metoden i dag är att tillverka vätgasen av naturgas. Vätgas kan också framställas genom elektrolys där vatten spjälkas till vätgas och syre.
Inom den kemiska industrin uppstår vätgas som biprodukt som skulle kunna användas som fordonsbränsle.
Är det så miljövänligt?
Nej, inte om vätgasen tillverkas av naturgas som är ett fossilt bränsle. Om vätgasen däremot framställs med hjälp av elektrolys med fossilfri el blir koldioxidutsläppen noll.
Blir det inte väldigt låg verkningsgrad om hela kedjan räknas ihop, från att vätgasen tillverkas till ström i bilens bränslecell som driver elmotorn?
Alla energiomvandlingar innebär energiförluster, men elmotorn har så hög verkningsgrad att det går att räkna hem hela kedjan och få en högre total verkningsgrad än med dagens förbränningsmotorer.
Verkningsgraden beror både på hur vätgasen tillverkas och transporteras. Komprimering leder till exempel till energiförluster på 5-10 procent.