Opinion

”Fortsätt stänga av apparaterna”

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Det vore ju billigare för tillverkarna att helt enkelt ta bort den, skriver civilingenjören Lars Svensson. Foto: Jörgen Appelgren
Anita Aspegren
Carlos Lopes

DEBATT. Stränga krav från EU har kraftigt minskat elanvändningen i standby. Men, det finns fortfarande anledning att stänga av apparaterna, skriver Anita Aspegren och Carlos Lopes på Energimyndigheten, apropå kritiken mot Eons reklamkampanj ”goodbye standby”.

I Ny Teknik pågår en debatt om hur mycket apparaters standbyläge står för i hushållens energianvändning och om det finns anledning att stänga av apparaterna helt. Eftersom debattörerna refererar till statistik i Eons reklamkampanj som Energimyndigheten ansvarar för, vill vi gärna ge vår bild av hur teknikutveckling, beteende och nya lagar kan samverka och förändra elanvändningen i Europa.

Det är viktigt att även företag kommunicerar energieffektivisering och energibesparing med sina kunder. Vi ser gärna fler som visar att när många bryter slöseriet som sker i onödan, är det en vinn-vinnsituation. Sverige minskar sin elanvändning och folk får billigare elräkning.

De siffror som nämns i debatten bygger på faktiska mätningar som Energimyndigheten gjorde i 400 hushåll åren 2005-2008. Vi beräknade att standby då stod för 5-10 procent av hushållselen, som 2008 var 19,3 TWh.

Sedan dess har mycket hänt. EU:s direktiv om ekodesign för energianvändande i produkter började gälla 2005. Eftersom standby var en stor energislukare, kom den tidigt upp på agendan och tre år senare fastställde EU en förordning om att effekt i frånläge och standby får vara högst 1 W år 2010 och 0,5 W år 2013. Produkter som drar mer el än så får helt enkelt inte säljas inom EU. Förordningen förväntas spara 35 TWh/år i EU från år 2020, vilket motsvarar hela Danmarks årliga elanvändning.

Vad som är intressant är att effekterna av förordningarna börjar märkas långt innan kraven träder i kraft, eftersom industrin snabbt anpassar sina produkter. Det syns tydligt i våra egna tester. År 2007 testade Energimyndighetens Testlab digitalboxar och fann att flera hade en standbyeffekt ungefär lika hög som när boxen var på, så hög som 13-14 W. Tre år senare är standbyeffekten nere på max 1 W och ibland även lägre än så. I tv är standby nere på 0,1-0,3W. Men det kommer ändå att ta några år innan den fulla effekten av ekodesigndirektivet slår igenom. En anledning är att våra hem har många äldre apparater.

Energibesparingen för de produkter som hittills fått ekodesignkrav, elva stora energislukare som elmotorer, tv-apparater och belysning, är mycket kraftfull. Den blir 372 TWh/år från och med 2020, vilket motsvarar all elanvändning i Norden. Och många fler tunga produkter, som till exempel värmepannor, är på väg att få krav samtidigt som fler konsumentprodukter får energimärkning.

Ändå finns ett mycket viktigt budskap: genom att stänga av helt, går det att spara än mer el, framför allt för äldre produkter med hög standbyförbrukning.

Och vi på Energimyndigheten vill förstås att konsumenten energiengagerar sig i mer än standby. För energismarta konsumenter kan bidra till att utvecklingen går snabbare.

Anita Aspegren
Enhetschef för Testlab, Energimyndigheten

Carlos Lopes
Projektledare för ekodesign på Energimyndigheten