Forskare vid Rice University i Texas, USA, har tagit fram en metod för att utvinna grafen och vätgas från plastskräp. Den nya metoden som innefattar att snabbt värma upp plastavfallet presenterades nyligen i en studie i tidskriften Advanced Materials.
Plastavfallet, som varken ska behöva sorteras eller tvättas, ska kunna omvandlas i en process som kan betala för sig själv.
Forskarna James Tour och Kevin Wyss ligger bakom studien.Gustavo Raskosky/Rice University
– Om det producerade grafenet säljs till enbart fem procent av det nuvarande marknadsvärdet – alltså en 95-procentig rabatt – kan ren vätgas produceras gratis, säger Kevin Wyss, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.
Plasten värms till höga temperaturer
Metoden för att tillverka vätgasen går ut på att värma upp plasten till temperaturer så höga som 2 827 grader Celsius. Plasten värms genom en metod som kallas ”flash joule heating” under knappa fyra sekunder. Det går i stort ut på att låta en ström passera igenom ett material för att snabbt värma upp det.
När avfallet värms förångas väteatomerna i plasten, och kvar blir ett ensamt lager av kolatomer – grafen. Det var vid tillverkning av grafen som forskarna insåg att processen också skapade vätgas.
Annons
– När vi först hittade ”flash joule heating” och tillämpade det för att omvandla plastskräp till grafen såg vi mängder av flyktig gas som bildades och kom ut ur reaktorn, säger Kevin Wyss i pressmeddelandet.
Plast består till stor del av kol och väte, och att utnyttja de resurserna i stället för dagens vätgasproduktion kan hjälpa till att lösa miljöproblemet med plastföroreningar och behovet av vätgas, hoppas forskarna.
– Vi vet att polyeten, som exempel, består av 86 procent kol och 14 procent väte. Vi har demonstrerat att vi kan utvinna upp till 68 procent av väteatomerna i form av vätgas med 94 procents renhet, säger Kevin Wyss i pressmeddelandet.
I dag kan man bland annat producera vätgas genom att dela upp vatten i syre och väte med hjälp av energi från förnybara källor, då kallas det grön vätgas. Man kan också tillverka vätgas av fossila bränslen, vilket är det vanligaste sättet att få fram vätgas. Detta vill forskarna alltså ändra på.