Energi

Effektivt utvinna vätgas ur vattenånga

CEAs prototypanläggning för vätgasframställning. Foto: CEA

En metod att med hög verkningsgrad utvinna vätgas ur vattenånga har utvecklats i Frankrike.

Publicerad

Det är forskare vid franska statsstödda organet för kärnenergi och alternativ energi CEA som utvecklat den nya metoden. Jämfört med andra använda metoder ska den nya metoden minska investerings- och driftskostnader och ge en verkningsgrad på 90 procent.

En vanlig metod att framställa vätgas idag är genom reformering av metan. Med CEAs metod framställs vätgas genom elektrolys med hjälp av elektricitet. För minsta miljöpåverkan används el som inte genererats från kol.

Olika metoder för vattenelektrolys skiljer sig främst när det gäller driftstemperatur, vilket påverkar hur mycket el som behövs för att dela upp vattenmolekylerna.

CEA har utvecklat en metod för att utvinna väte ur vattenånga vid en temperatur på endast 150 °C. Elförbrukningen anges till 3,9 kWh/m3 vätgas (tryck 1 bar och temperatur 0 °C).

Den prototyp som tagits fram visar att det är möjligt att utvinna vätgas vid lägre temperaturer med maximal värmeåtervinning i processen.

Anläggningen är inte större än ett kylskåp, men innehåller en effektiv stack, den centrala delen i väteframställningsprocessen. Den kan producera mellan 1 och 2,5 m3 vätgas per timme.

Enligt CEA ligger verkningsgraden för anläggningen kring 90 procent.

CEAs presentation av tekniken här



Följ Ny Teknik på Facebook!