ENERGI

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i samspråk med Sydsvenska handelskammarens vice vd Per Tryding efter ett möte i Malmö.

Busch nobbar lösning för vindkraft: ”Det är olagligt”

Konflikten kring finansieringen av vindkraftsprojekt ute till havs fortsätter. Finansiera elkablarna genom kapacitetsavgifter, föreslår Sydsvenska handelskammaren efter samtal med jurister.
– Man ska vara medveten om att det är olagligt, säger Ebba Busch (KD).

Publicerad Senast uppdaterad

Vattenfall pausade vindkraftsprojektet Kriegers flak efter att Tidöpartierna beslutat att de inte tänker bekosta anslutning till stamnätet – elkablarna ute till havs – som staten dittills stått för.

Nu vill Sydsvenskan handelskammaren att kablarna ska finansieras genom medel som tas från de så kallade kapacitetsavgifter som kunder indirekt betalar till elsystemet.

Förslaget presenterades för energi- och näringsminister Ebba Busch under ett möte på måndagen.

– Vi har haft jurister som har tittat på det. Så som vi tolkar regelverket så är ju kapacitetsavgifterna till för att öka flödena i energisystemet. Om man betalar för kablarna för att ansluta ny kraftproduktion menar vi att det är helt i linje med regelverket, säger Per Tryding.

Även om det skulle strida mot EU-lagstiftningen menar Tryding att det är en väg som Sverige måste pröva.

– Det är ju hela idén med EU. Skulle det visa sig att det inte är i linje med regelverket får vi anpassa oss. Sverige har en tradition av att arbeta lite omvänt. Därför menar vi att Svenska kraftnät måste få i uppdrag att titta på det här.

Busch: ”Ett himla bråk”

Men enligt energi- och näringsminister Ebba Busch står det redan klart att förslaget strider mot EU-lagstiftningen.

– Det kanske finns någon variant på det här som skulle gå att tillämpa, men jag tror att Sverige behöver ha mindre av utopiska förslag som är svåra att genomföra, säger hon och tillägger att hon är öppen för att titta på en variant som är förenlig med nuvarande lagstiftning.

Företag är enligt Sydsvenska handelskammaren oroliga för att elpriserna återigen ska skena under vintern. Dessutom finns en oro i hela Sverige för att elpriserna ska dra i väg rejält när det nya systemet för elöverföring införs i slutet av oktober.

– Det kommer att bli ett himla bråk om det här blir dåligt, men det är för tidigt att säga om det blir så. De beräkningar som har gjorts på kostnader gjordes under extremvintern 2022 och 2023, säger Busch.