Opinion
"Det är slentrianen vi vill åt"
DEBATT. El ska användas där den gör störst nytta! Lika viktigt som korrekta räkneexempel är att kampanjen förmår väcka engagemang”, svarar Mikael Petrovic på kritiken mot överdrivna uppgifter i Eons kampanj ”Goodbye Standby”.
I ett debattinlägg av Lars Svensson i Ny Teknik hävdar han att siffrorna i Eons uppmärksammade kampanj för energieffektivisering, ”Goodbye standby” är kraftigt överdrivna.
Eons syfte med kampanjen är att gör människor observanta på en form av elanvändning som många inte tänker på, elen som går till elapparaters standby-funktion. Med den energisituation vi alla står inför är det angeläget att skapa medvetenhet, att se över var och hur var och en använder sin elenergi. Till detta vill vi bidra. Det är för övrigt ett övergripande, och av EU fastslaget miljömål, att vi ska minska energianvändningen med 20 procent till år 2020.
Eons kampanj vill alltså väcka eftertanke om energiförbrukning i stort och de steg, inom flera områden, som var och en kan ta i sin vardag för att hålla igen på slentrianförbrukning, utan att göra avkall på den egna bekvämligheten. El ska ju användas där den gör allra störst nytta! Icke desto mindre påstår vi att vi har räknat rätt i våra exempel. Så här har vi tänkt:
Vi har gjort en bedömning av Energimyndighetens utredning – som resulterat i ett antal konkreta jämförelser. Vi anser inte att de siffror vi använder är vilseledande.
Våra och debattörens siffror skiljer sig åt. Vi har kommit fram till att standby-förbrukningen är 2 051 GWh – inte som debattören menar 1 876 GWh. 2 051 GWh av den totala årliga elförbrukningen på 124,8 TWh är 1.6 procent, vilket avrundat uppåt blir 2 procent. Detta är ett vedertaget sätt att avrunda.
Debattören säger att i Sverige finns det två miljoner lägenheter och två miljoner småhus. Våra uppgifter bygger på att det i Sverige finns 2 050 000 småhus och 2 476 000 lägenheter – allt enligt offentliga källor.
Våra uppgifter om förbrukning av hushållsel har vi inhämtat i underlag från Energimyndigheten och SCB – för lägenheter 3 600 kWh per år samt för småhus 6 000 kWh per år.
Under de senaste åren har EUs Ekodesigndirektiv påverkat hur mycket el som tillåts användas för standby-funktionen, vilket är mycket bra. Debattörens siffror är helt korrekta. Dock avser Ekodesigndirektivet nya apparater – de svenska hushållen har mest sannolikt övervägande äldre apparater vilka också har en högre standby-förbrukning.
Lika viktigt som korrekta och relevanta räkneexempel är att kampanjen förmår väcka intresse och engagemang för energifrågor och energieffektivisering, med goda exempel från människors vardag.
Mikael Petrovic, kommunikationschef EON Nordic