TECH

Demonstration mot EU-kommissionens förslag för att bekämpa barnövergrepp på nätet – kallat "chat control" av kritikerna – i Stockholm i fjol. Arkivbild.

EU-uppgörelse om omdiskuterade ”chat control” dröjer

En EU-uppgörelse om det omdiskuterade förslaget mot barnövergrepp på nätet fortsätter att dröja. Än finns ingen majoritet bland medlemsländerna.

Publicerad Senast uppdaterad

På torsdag hoppades höstens ordförandeland Ungern att det till sist skulle gå att rösta om EU-kommissionens så kallade CSAM-förslag – döpt till "chat control" av kritikerna.

Men så blir det inte.

Efter ett ambassadörsmöte på måndagen meddelas nu att det endast blir en lägesuppdatering när ländernas justitie- och inrikesministrar möts i Luxemburg på torsdag. "Vi har ingen kvalificerad majoritet än", heter det enligt en EU-källa.

I Sverige har regeringen sagt ja till det kompromissförslag som tagits fram av Ungern. Oenigheten är dock fortsatt stor i många medlemsländer, inte minst Tyskland. Även om det finns ett starkt stöd för att agera mot övergreppsmaterial anser kritikerna att förslaget innebär en alltför långtgående övervakning av chattar och e-postmeddelanden.

Om och när EU-länderna kan enas om en kompromiss går frågan vidare till slutförhandlingar med EU-parlamentet, som i fjol ställde sig bakom en betydligt mer återhållsam variant av förslaget.