Fordon

Svenska elmoppen Zbee blir självkörande – stöttas av Trafikverket

Den lilla elmoppen Zbee som den ser ut i dag. Foto: Clean Motion
Christoffer Sveder, Marknadsansvarig på Clean Motion Foto: Clean Motion

Svenska Clean Motion ska tillsammans med en rad andra aktörer börja utveckla batteridrivna självkörande leveransfordon. ”Tunga fordon hör inte hemma i städer.”

Publicerad

Elfordonsbolaget Clean Motion ligger bakom den trehjuliga elmoppen Zbee som bland annat taxibolaget Bzzt använder sig av. Nu ligger moppetillverkaren i startgroparna för nästa generation Zbee: en självkörande variant anpassad för varuleveranser.

Projektet rullar under två år och är ett samarbete mellan Clean Motion, Combitech, Aptiv, Högskolan i Halmstad och forskningsinstitutet Rise. Bland finansiärerna finns dessutom Trafikverket.

Med projektet hoppas man skapa en acceptans för självkörande fordon bland befolkningen, men också att bli bättre på leveranseffektivitet.

I ett pressmeddelande skriver Clean Motion att vi ser en ökande trend för hemleveranser och att de flesta av dessa utförs med hjälp av fossildrivna skåpbilar. Till 2030 väntas en ökning av hemleveranser med 80 procent. Det leder så klart till utmaningar för transportsystemen.

– Då Zbee från grunden är utvecklad för att vara ett hållbart stadsfordon är det naturligt att bygga vidare och automatisera den i stället för att utgå från tunga fordon som inte hör hemma i städer, säger Christoffer Sveder, Marknadsansvarig på Clean Motion.

Samarbetsbolagen har blivit beviljade projektmedel inom ramen för Trafikverkets FoI-portfölj ”Strategiska Initiativ”. Hamid Zarghampour, strategichef på Trafikverket, säger så här om projektet:

– Trafikverket vill ha god överblick och öka sin kunskap kring vad som krävs av infrastrukturen vid nyttjandet av självkörande fordon samt för att säkerställa att anpassningar sker på ett sätt som främjar trafiksäkerheten, minskar miljöpåverkan och ökar kapaciteten i vägnätet.

Clean Motion grundades 2010 i Lerum och tillverkar fordon de kallar för ”världens mest hållbara fordon”. I ägarskaran återfinns ett känt namn: Niklas Zennström, som äger 6 procent av bolaget.