ELBILAR
VW lanserar ny modell: ”Kan mycket väl bli Sveriges mest sålda elbil”
Volkswagen
Ny motor, större batteri och mer teknik. Nu höljer VW ribban i sin elbilssatsning och med ID7 introduceras utöver en ny modell – flera uppgraderingar av koncernens elbilsplattform.
Från en elbil för alla, till ett alternativ i andra änden av spektrumet. 2023 har Volkswagen begåvat oss med (hittills) två nya modeller i sin ID-familj. Men där ID2 All var ett koncept för den folkbil som ska komma senare är ID7 en ”flaggskeppsmodell” för 2023.
För med ID7 tar Volkswagen och MEB-plattformen ett kliv upp i elbilshierarkin. Den nya elbilsmodellen tar sig både storleks- och räckviddsmässigt in i segmentet ovanför ID4/ID5. Därtill introduceras även ny teknik.
Den tyska tillverkaren visade upp sin nyhet under ett evenemang som simultant ägde rum runt om i världen på måndagen. En modell som beskrivs som ”Passaten i elbilsvärlden” men som man alltså ännu inte vill kalla för en Passat.
När det kommer till storleken är ID7 snudd på fem meter lång och har utseendet hos en fastback. Det gör den alltså längre än vad en Touareg är och tittar man på personbilssidan blir den störst i modellpaletten.
Designen beskrivs som progressiv och modellen som en bil inriktad mot ”distansresor”. Där det senare går att göra i upp till 700 km mellan laddningarna. En av de saker som gör att ID7:an kommer så långt är att den aerodynamiska formen ger väldigt lågt luftmotstånd (cd 0,23), men det är bara en del av lösningen. Den andra är att modellen blir den första som får tillverkarens nya eldrivlina.
Denna är en vidareutveckling av vad man haft tidigare och den har fått högre effekt och vridmoment, men ska även ha bättre verkningsgrad och kunna ge bättre energieffektivitet i ett bredare register än tidigare.
Initialt kommer ID7 att erbjudas i två batteriutföranden. Detta med antingen 77 eller 86 kWh netto där den förra erbjuder en räckvidd på cirka 615 km samt snabbladdning på 170 kW. Den senare ökar på siffrorna till rubrikvärdiga 700 km respektive 200 kW.
Nämnas bör även att nästa år kommer ID7 i kombiutförande. Till skillnad från ID4/ID5 kommer dock karossförändringen inte innebära att man ändrar siffran, vilket känns logiskt.
Insidan i bilen är även den en stor förändring mot tidigare. Fattas bara när man nu siktar in sig på köpare i en högre klass. En tydlig designförändring är att det är mer stilrent med raka linjer som accentuerar bilens bredd.
Växelvredet har nu flyttat ned på en vanlig rattspak i stället för ”romben” man använder i andra ID-bilar. Likaså har man ändrat förarinstrumenteringen. I stället för att vara en rattmonterad skärm har den nu lite mer traditionellt inkorporeratas i instrumentbrädan.
För att man ska känna sig tillfreds bakom ratten på sina långresor har man nu möjlighet att få framsätena med ventilation samt massage. En annan sak som ID7:an kommer med är VW:s teknik för förstärkt verklighet i head up-displayen. Det här är tillval på andra ID-bilar, men i flaggskeppet blir det standard.
Infotainmentsystemet i ID-bilarna har varit ett av sänkena och tillverkaren har fått utstå mycket kritik för hur det fungerar. Nu säger VW att man gjort om och det syns i form av att ID7 kommer med en ny större skärm samt att gränssnittet har ”till stor del omstrukturerats”. Två delar av displayen har dedikerats för ”permanenta” knappar. Vid en rundabordsdiskussion säger Dustin Piets från produktmarknadsavdelningen att man har lyssnat på kunderna och har gjort ”enormt stora förbättringar”.
Men som ID7-köpare ska man dock veta att även om det så kallade mjukvara 4.0 ska vara mycket bättre än det som sitter i dagens ID-bilar är det vissa saker man inte får med. Såsom Spotify och Netflix.
–Vi gör vårt bästa att integrera mer tredjepartsappar. Det är på gång, säger Dustin Piets, på Ny Tekniks direkta fråga.
Även röststyrning har varit något som VW haltat på och när Ny Teknik ställer frågan om tillverkaren kan lova att det kommer fungera att ställa in navigationen genom att diktera på svenska är svaret... ett lite trevande ja.
– Vår nya röstassistent är mycket mer naturell och intuitiv. Det är en enrom förbättring mot tidigare och normalt ska det fungera. Vårt mål är att vara på samma nivå som de (Tesla och Google, reds.anm)
Som ovan nämndes är det en ny drivlina jämfört med vad VW-koncernen tidigare haft. Denna introduceras med ID7 och innebär dels ett högre effektuttag, men framförallt att man kunnat sänka förbrukningen.
– Det här var en väldigt viktig del i utvecklingen av ID7 och motorn handlar inte bara om ökad effekt – utan även att verkningsgraden ökade med 50 procent, säger säger Dustin Piets.
Motorn levererar 210 kW eller motsvarande 289 hästkrafter och ett vridmoment på 550 Nm. Alltså en effekt och ett vridmoment som ligger klart över det som bakmotorn i övriga ID-modeller gör. Vid lansering handlar det enkom om en bakhjulsdriven modell, men VW bekräftade att det kommer även en fyrhjulsdriven variant. Dock ville de inte gå in på om även frammotorn är en nyutvecklad historia.
Lanseringen av ID7 sker mot slutet av året och orderböckerna öppnar under andra halvåret. Priset? Det är inte klart än men riktmärket är 60 000 euro i Tyskland för bilen med det mindre batteriet.
I Sverige är man dock hoppfull och tror att den, när modellen även finns i kombiutförande, kommer attrahera stort.
– Jag tror ID7-familjen mycket väl kan bli Sveriges mest sålda elbil nästa år, säger Sten Forsberg, vd för Volkswagen Sverige, till Ny Teknik.