Opinion
”Vi har inte råd att missa dessa jobb”
DEBATT. Vi tvingas säga nej till tusentals smarta idéer varje år. Ge oss mer pengar att utveckla de innovativa idéerna till nya företag och fler jobb, skriver Lars Ilmoni på Företagarna och Magnus Lundin, Swedish Incubators & Science Parks.
Varje år tar Sveriges inkubatorer ställning till 4 500 nya innovativa affärsidéer. Mindre än en tiondel av dessa utvecklas i ett inkubatorprogram. Det beror inte på att de andra idéerna inte har potential eller är innovativa nog, utan på att det saknas resurser att ta in fler.
Sveriges inkubatorer och science parks tvingas årligen säga nej till tusentals affärsidéer. Idéer som kan skapa nya företag och jobb. Har vi råd att missa alla dessa arbetstillfällen?
Även Sveriges science parks stimulerar utvecklingen av betydligt fler tillväxtföretag om verksamheterna bedrivs mer långsiktigt på stabilare grund. I dag är ofta kortsiktig projektfinansiering en nödvändig finansieringskälla. Sveriges science parks står dessutom utan direkt statlig medfinansiering, till skillnad från hälften av inkubatorerna som får stöd genom Almis inkubatorprogram. Statlig medfinansiering kan med fördel utökas till alla inkubatorer, samt till Sveriges science parks.
Nästan hälften av de tusen företagare som svarat på Företagarnas enkätundersökning vill få tillgång till den affärsutveckling, de moderna test- och demomiljöer, samt den närhet till akademi och forskningsinstitut som inkubatorer och science parks erbjuder. En tredjedel har en affärsidé inom sin nuvarande verksamhet som skulle kunna knoppas av till ett nytt företag. Här finns alltså en potential som vi kan ta fasta på.
Just nu leder framstegen inom visualiseringsteknik till nya exportframgångar. Ett företag som specialiserat sig på 3d-anatomi säljer virtuella operationsbord som utvecklats i en science park. Tekniken möjliggör för obducenter att med enkla handrörelser, med en virtuell kniv, skära genom en kropp som skannats inifrån och ut.
Den tekniska plattformen som ligger till grund för onlinebeställningar av pizza såldes nyligen för hundratals miljoner kronor. Grundarna har sagt att de antagligen inte hade startat sitt företag om de inte fått tillgång till en inkubators affärsutvecklingsprogram. Inkubatorn hjälpte till att minimera riskerna vid starten genom att hitta tidig finansiering.
Nyligen kom teknik ut på marknaden som ger användaren möjlighet att fånga och dela varje speciellt tillfälle i deras liv. Redan innan försäljningen startade mottog inkubatorföretaget tusentals beställningar från hela världen tack vare framgångsrik användning av crowd funding.
Företagarnas enkätundersökning och Sveriges inkubatorer och science parks samlade bedömningar visar på den stora potential som finns att stimulera starten av ännu fler tillväxtföretag. Det är just i dessa ofta små- och medelstora företag som de flesta av landets nya arbetstillfällen skapas. De senaste tjugo åren har så många som fyra av fem jobb i näringslivet skapats i småföretag.
Fler innovativa tillväxtföretag skapar fler arbetstillfällen, som genererar skatteintäkter till skola, vård och omsorg. Fler innovativa tillväxtföretag attraherar också kompetens och investeringar till Sverige, samt stärker vår export och konkurrenskraft på den globala marknaden. Vi har inte råd att missa fler arbetstillfällen och anser att det är i Sveriges intresse att stötta goda initiativ inom svensk innovationspolitik.
Vi vill därför att den statliga medfinansieringen utökas och blir en del av ett långsiktigt åtagande för våra science parks och inkubatorer.
Lars Ilmoni, expert inom utbildning, forskning och innovation på Företagarna
Magnus Lundin, Vd för Swedish Incubators & Science Parks