Opinion
”Urvattna inte förslaget till ny utsläppshandel”
Jakop Dalunde (MP) ETS-förhandlare i energiutskottet och Jytte Guteland (S) ETS-förhandlare i miljöutskottet. Foto: Fredrik Hjerling
DEBATT. Systemet för utsläppshandel är EU:s viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser från industri- och energisektorn. Men klimatet tar stor skada om de nya reglerna urvattnas ytterligare, skriver Europaparlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Jakop Dalunde (MP).
UPPDATERAD. Den 15 februari kommer att bli ett viktigt datum för klimatet. Då röstar Europaparlamentet om nya regler för EU:s handelssystem med utsläppsrätter, ETS, som reglerar utsläppen av växthusgaser från EU:s industri- och energisektor.
Närmare 45 procent av EU:s klimatutsläpp täcks av utsläppshandeln, vilket gör systemet till EU:s viktigaste verktyg för att utsläppen ska minska i framtiden. Det innebär också att ETS spelar en nyckelroll för att EU ska leva upp till Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till väl under två grader.
Den förestående omröstningen har föregåtts av tuffa förhandlingar i miljö- och energiutskotten, där vi båda är ansvariga förhandlare för våra europeiska partigruppers räkning. I förhandlingarna har vi sett en allians av högerpartier som velat urvattna förslaget, medan det för oss är självklart att istället måste leverera större och snabbare utsläppsminskningar, samtidigt som vi hjälper industrin att ställa om till en hållbarare tillverkning.
Vi har lyckats få bra genomslag för vår linje i utskottsberedningen. Det finns en bred överenskommelse från vänster till höger i miljöutskottet som tar väsentliga steg mot att förverkliga Parisavtalet. Nu är det viktigt att förslaget inte urholkas på upploppet. Vi måste nå ett slutresultat som minskar det totala antalet utsläppsrätter och gör det dyrare att släppa ut koldioxid. Vi är på rätt väg genom bra rödgrön politik.
Nu verkar högerpartierna ha fått kalla fötter pga den omfattande lobbyismen från industrin och vill backa från överenskommelsen. Hur kommer de svenska moderaterna att rösta? Kommer de att hålla ord och respektera överenskommelsen eller böja sig för fossil-lobbyisterna?
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har under förhandlingarna drivit på för att stärka utsläppshandeln och nå lösningar som minskar antalet utsläppsrätter i systemet. ETS har länge hämmats av att det funnits ett stort överskott av utsläppsrätter i systemet, vilket har skapat en bubbla på marknaden med utsläpp till reapris. Detta vill vi nu korrigera så att utsläppen minskar, prissignalen i ETS stärks och drivkrafterna för grön innovation ökar.
Därför har vi förhandlat fram att parlamentet ska rösta om att hundratals miljoner fler utsläppsrätter skrotas i framtiden. Om EU ska nå sina klimatmål måste utsläppen minska mer och snabbare. Fler utsläppsrätter flyttas också från marknaden och samlas istället i en reservfond. Dessa åtgärder ger goda förutsättningar för att öka priset på utsläppsrätterna och därmed minskade utsläpp. Vi föreslår också att sjöfarten ska omfattas av ETS, så att sektorn åläggs samma krav på utsläppsminskningar som övriga sektorer.
Dessa förändringar är viktiga om EU menar allvar med att leva upp till sina klimatlöften. Bara några månader efter att EU antagit Parisavtalet ser vi hur flera EU-länder meddelar att de tänker öppna nya kolkraftverk. Det är knappast vad EU:s energimix eller klimatet behöver. Det understryker också behovet att skapa förutsättningar så att företag i framtiden kan minska sina utsläpp och vågar investera i fossilfria lösningar.
De föreslagna reglerna för utsläppshandeln som Europaparlamentets kammare nu ska rösta om är i själva verket en miniminivå för vad som krävs. Trots det finns det tyvärr krafter som vägrar ta ansvar och försöker vattna ur reglerna. Det skulle i praktiken innebära mer smutsig kolkraft och fortsatt utsläppsrea i EU. Vi uppmanar alla svenska ledamöter i Europaparlamentet att ta ansvar och rösta för en progressiv utsläppshandel i mitten av februari.
Jytte Guteland (S) ETS-förhandlare i Miljöutskottet
Jakop Dalunde (MP) ETS-förhandlare i Energiutskottet