Opinion
”Statligt moln – nej tack”
DEBATT. Moderna molntjänster är bland det mest avancerade som finns med en skenande teknik- och tjänsteutveckling. Att då svenska myndigheter, alldeles själva, ska utveckla ett eget statsmoln med toppmoderna tjänster, är en direkt skrämmande tanke, skriver Benjamin Dousa, MUF.
Riksdagen har bestämt att den offentliga sektorn ska vara bäst på att tillvarata digitaliseringens möjligheter, något ingen medborgare kan anmärka mot. Därför är det så oroande att läsa Riksrevisionens rapport från i höstas om myndigheternas föråldrade datasystem.
Istället för att digitalisera grundläggande samhällsservice, brottas myndigheterna med ständiga problem och kan vare sig utveckla nya tjänster eller samordna sig sinsemellan. Det märks hos oss medborgare i vardagen, eftersom myndigheternas datasystem inte alls verkar kommunicera med varandra. Uppgifter vi lämnat på ett ställe, måste vi strax efter lämna på ett annat. Den ena handen vet inte vad den andra gör.
Nu har regeringen aviserat att statens myndigheter ska utveckla gemensamma datasystem, något som kan behövas, men som skattebetalare blir jag rädd när man tänker på konsekvenserna av jätteprojekt som havererar. Som det tyvärr finns otaliga exempel på runt om vi vårt avlånga land.
Därför är myndigheternas nästa idé direkt skrämmande – att utveckla ett statligt datamoln för alla myndigheter. Moderna molntjänster är bland det mest avancerade som finns med en skenande teknik- och tjänsteutveckling där inte minst artificiell intelligens kommer att bli en av de viktigaste tjänsterna.
Molntjänster är enormt kapitalkrävande och det är precis därför som de största och mest avancerade globala företagen är ledande på området. Att svenska myndigheter, alldeles själva, ska utveckla ett eget statsmoln och se till att det över tid kan erbjuda toppmoderna tjänster är en hisnande tanke som får jätteprojektet Stålverk 80, insomnat innan det började byggas, att framstå som riskfritt och enkelt. Om våra myndigheter kan utveckla en beställarkompetens i världsklass så är mycket vunnet.
Vi är långt från målet att myndigheternas egna it-system ska fungera bra och ge oss skattebetalare förstklassig service. Och vi ser heller ingen förbättring. Att då tro att svenska myndigheter alldeles själva ska ge sig in i en av världens mest avancerade branscher är hisnande. Här borde moderaterna trycka på regeringen att snabbt dra i handbromsen innan det är för sent.
Svenska myndigheter måste få ordning på sina befintliga interna system innan de ens kan fundera på nya vidlyftiga investeringar. Den offentliga sektorn, liksom näringslivet, kommer att behöva använda artificiell intelligens i stor skala för att kunna leverera konkurrenskraftiga tjänster. Detta är viktigt för framtidens arbetsmarknad och för hela min generation. Då vore det direkt farligt för Sverige om viktiga myndigheter är upptagna med att bygga digitala Stålverk 80 som aldrig bli klara.
Benjamin Dousa
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Fotnot: Stålverk 80 är namnet på en planerad men aldrig förverkligad utbyggnad av stålverket i Luleå. Projektet presenterades 1973 av statsägda Norrbottens järnverk AB. Källa NE