Opinion

”Slöseri att skrota gamla båtskrov”

Istället för att skrota gamla plastbåtar borde vi använda skrovet som grundläggning till exempelvis flytande hus, tycker läsaren. Foto: Henrik Willers
STOCKHOLM 20150126Josefin Arrhénborg och Maria Rindstam driver landets första båtskrotningsvarv, och troligen det enda renodlade skrotvarvet, för fritidsbåtar. Det ligger på Muskö och heter Båtskroten i Sverige AB. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod:10060 Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

LÄSARBREV. Låt bli att skicka båten till skroten. Det finns bättre sätt att använda dem; som husbåt, rejäl flytbrygga, bastu med mera. Det skriver Ny Teknik-läsaren Henrik Willers.

Hur gör man när familjen inte längre vill segla i den kära gamla Maxi 77:an? Alltför ofta blir överblivna båtar stående på en tomt, ett varv eller annan plats. Att reparera och snygga upp dem kostar stora belopp och är inte försvarbart.

Rådet till båtägare är att man ska skicka båten till båtskroten för att tuggas sönder och gå till förbränning. Men är det den smartaste lösningen?

På Havs- och vattenmyndigheten är man nöjd med att båtägare vill skrota sina fritidsbåtar på ett miljövänligt sätt. De har nu beslutat att satsa ytterligare 1,2 miljoner kronor. Ingen verkar dock fundera på om det finns andra, bättre, roligare och mer innovativa sätt att ta vara på gamla fritidsbåtar.

Utnyttja förädlingen

Om man skrotar en plastbåt som väger cirka ett ton så kan man i bästa fall få en energiåtervinning motsvarande ett halvt ton olja. Om man istället kan utnyttja båtskrovet till att flyta och bära en last får man nytta av den förädling som lagts ner när båten tillverkades.

Ja, men vad kan man då använda ett flytande båtskrov till? Man kan till exempel uppföra ett båthus, en flytande gäststuga, bastu eller helt enkelt en flytande rejäl brygga.

Att utnyttja fyra skrov från maxibåtar innebär att man slipper anlägga betong- eller plastbrygga med tillhörande hus, bastu etcetera. Rent miljömässigt får man en vinst som motsvarar utsläpp av cirka 8 000 kg koldioxid. Det motsvarar vad två människor släpper ut på ett år.

Massor av stränder

Sverige är synnerligen lämpat för flytande hus. Vi har massor av stränder och sjönära fritidshus.

Varför ska man förresten äga en sjöbod när man kan leasa den under juli månad när vänner, barn och barnbarn kommer på besök? Eller varför inte hyra en fantastisk designad paviljong när det stora bröllopet ska gå av stapeln?

Stoppa det stora resursslöseriet med att skrota fullgoda båtskrov.

Henrik Willers, miljörevisor

Har du förslag på andra grejer som kan få nytt liv istället för att skrotas? Fyll på i kommentarsfältet nedan.