Opinion

”Släpp beroendet av USA:s molntjänster”

Johan Christenson, vd och grundare av City Network. Foto: Özgür Bal

REPLIK. Riv av plåstret och sluta utgå från att amerikanska molntjänster är det enda alternativet. I en värld där gamla allianser inte är vad de har varit är europeiska alternativ säkrast, svarar Johan Christenson, City Network.

Daniel Akenine på Microsoft skriver i sin debattartikel att ”beröringsskräck inför molnet bromsar digitaliseringen i den offentliga sektorn”. I sin argumentation för han fram fyra punkter som han anser är särskilt viktiga att tänka på för den av regeringen tillsatta utredningen ”Säker och kostnadseffektiv it-drift för den offentliga förvaltningen”.

Även om jag håller med Daniel Akenine att molntjänster är avgörande för en smartare och mer effektiv offentlig sektor, så håller jag inte med om alla de punkter där Daniel beskriver situationen för Sverige och därför finns det behov av att skapa en mer ärlig och nyanserad bild av dessa.

Sveriges gränser

Daniel Akenine pekar i en av sina punkter på att vi i Sverige har en väldigt speciell situation när det kommer till den juridiska diskussionen kring om data ska anses röjd om den lämnar Sveriges gränser eller hanteras av icke-svenska företag. Det stämmer att vi har en diskussion om detta men Sverige är på inget sätt unikt.

Det finns en mängd olika exempel runt om i både Europa och resten av världen där denna fråga diskuteras. Ett exempel är Nederländerna där den lokala regeringen har genomfört en datasäkerhetsanalys och identifierat flera problem med att använda i detta fall Office365.

Dessutom vänder jag mig mot uttrycket ”diskussion”. I Sverige har vi dataskyddslagen som tydligt visar att om leverantörens personal inte är bakgrundskontrollerad och således godkänd – får inte sekretessbelagd information sparas eller delas i dessa tjänster. Det är således inte en juridisk diskussion utan en lag som intressant nog juristerna i Göteborgs Stad valt att bortse från vilket nu lett till en JO-anmälan.

Exempel i vitbok

I den fjärde punkten i Daniel Akenines debattinlägg ställs frågan ”Är det lämpligt att Sverige går sin egen väg?” Jag tror inte att det är lämpligt att helt gå sin egen väg men att Sverige på något sätt skulle vara unika genom att undersöka egna möjliga molntjänster eller sporra lokala aktörer är fel.

Den tyska handelsministern presenterade under hösten GAIA-X som är ett initiativ för att skapa en standard för europeiska leverantörer att frodas och kunna leverera till EU efter de behov som finns. Detta har rönt uppmärksamhet i internationell press och nämns här i Sverige som ett exempel i Försäkringskassans vitbok.

Och inför det att Ursula von der Leyen skulle tillträda som ny ordförande för EU-kommissionen pekade hon i sin avsiktsförklaring på behovet för EU att anpassa sin inre marknad för digitalisering, och på vikten av att jobba hårt för vår digitala suveränitet.

Borra djupare

Vikten för EU att jobba med sin digitala suveränitet är en frågeställning som jag skulle vilja borra lite djupare i och som till viss del adresserar punkt tre i Daniel Akenines artikel där han för fram de kortsiktiga besparingar som staten kan göra genom att gå över till att använda publika molntjänster.

I detta sammanhang är det viktigt att förstå vad vi menar med molntjänster och vilka de är och det är inte som Daniel inleder med att beskriva bokningstjänster för bilprovning eller streamingtjänster. Nej, det handlar om de grundläggande molntjänsterna som driver och hanterar alla data om oss medborgare i Sverige som sjukjournaler, skatteregister och annan känslig personlig information. Och det handlar i princip uteslutande om tre amerikanska jättar som dominerar området.

I nationens intresse

I en värld där gamla allianser inte är vad de har varit är det ur ett säkerhetsperspektiv helt avgörande att vi hittar europeiska alternativ; en frågeställning som utvecklas mycket bra av Rickard Henriksson i denna debattartikel i SvD.

Tänk er bara hur diskussionen skulle låtit om det handlade om att lägga ut myndighetsdata och persondata i ett moln där företagets huvudkontor har en adress i Kina eller annat land med tveksamma demokratiska förtecken. Därför blir det väldigt farligt att peka på kortsiktiga kostnadsbesparingar och innovation när nationens intresse står på spel.

Kortsiktiga vinster

Jag är övertygad att molnet är vägen för att vi långsiktigt ska kunna fortsätta utveckla den höga nivå av samhällstjänster som vi har i Sverige och dra alla fördelar av digitaliseringen. Men istället för kortsiktiga vinster, passa på att riva av det där plåstret och sluta att utgå från status quo, det vill säga släpp tanken på att amerikanska molntjänster är det enda alternativet!

Sverige och Europa har nu en unik möjlighet att främja lokal innovation och lokala aktörer som kan vara en del av lösningen för en säker framtid för Europa.

Johan Christenson, vd och grundare av City Network