Opinion

”Satsa miljövänligt med skog istället för bomull”

Att göra textilfibrer av skogsråvara konkurrerar till skillnad från bomull inte med odling av mat och minskar den totala miljö- och klimatpåverkan, enligt debattörerna. Foto: Scanpix

DEBATT. Masstillverka tyg i pappersmaskiner, gör biokompositer av skog eller skörda och lagra energi på papper eller textil. Vi kan göra så mycket mer av den svenska skogen, uppmanar forskare och företrädare för skogsindustrin.

Skogsindustrin och textil- och modebranschen utmanas av en allt hårdare konkurrens. Marknaden för tidnings- och tryckpapper är vikande, textilindustrins råvaruförsörjning sviktar och produkter från låglöneländerna baseras på miljöbelastande produktion.

De bägge branscherna har därför genomfört ett unikt samverkansprojekt, Made in Sweden – Future Textiles and Paper, under ledning av Mittuniversitetet.

Vi har skapat en gemensam strategisk forsknings- och innovationsagenda med fokus på hållbarhet, minskad energianvändning och minimal inverkan på klimat och miljö.

Den nya agendan innebär att svensk skogsråvara ska förädlas i väsentligt högre grad. Vi ska bygga in nya funktioner i pappersprodukter och skapa textilfibrer som kan komplettera nuvarande användning av bomullsfibrer.

Ett antal projekt där Sverige kan bli världsledande kan starta direkt. Vi föreslår bland annat masstillverkning av textila material på pappersmaskin, biobaserade kompositer, produkter med integrerade funktioner samt att skörda och lagra energi på papper eller textil.

Vi är beredda att medverka i ett nytt strategiskt innovationsområde och hoppas på positivt gensvar från svenska myndigheter.

Regeringens framtidskommission konstaterar att hållbarhet kräver en klok användning av våra tillgångar, så att de inte minskar över tid. Inte minst då jordens befolkning väntas öka med ytterligare två miljarder till 2050.

En grön omställning kräver begränsad miljöpåverkan men också förutsättningar för att nya lösningar ska utvecklas och spridas. Vår agenda är ett led i detta arbete.

Våra branscher gör redan stora miljösatsningar och vår miljöstandard är mycket hög. Nu tar vi ambitionerna ännu högre genom alternativ till världens bomullsodlingar, som har nått en övre gräns. Odlingarna har stora krav på konstgödsel, bekämpningsmedel och bevattning och dessutom behövs de omfattande arealerna till matproduktion.

Vi vill istället skapa textila material ur svensk skogsråvara – från ved till tyg.

Skogsindustrin och textil- och modebranschen tar nu gemensamma krafttag till en framtida svensk materialväxling med förnybara produkter från textil- och skogsindustrin, som kan ersätta produkter från låglöneländerna.

Att producera textilfibrer ur skogsråvara konkurrerar inte med odling av mat och minskar den totala miljö- och klimatpåverkan.

Med svensk skogsråvara ska vi möta ett ökande behov av textilier för såväl konfektion som tekniska applikationer. Vi ska skapa metoder för certifiering och spårbarhet av råvaran, den svenska skogen.

Sverige har en målsättning om grön ekonomi. En sådan ska vara resurseffektiv, ha nollutsläpp av växthusgaser och förvalta ekosystemen hållbart. Till detta krävs en nationell samling för forskning, innovationer och investeringar. Våra ambitioner och målsättningar ligger mitt i prick!

Skogsindustrin och textil- och modebranschen tar gemensamma krafttag. Vi ska vara en ledande kraft i omställningen till en biobaserad ekonomi. Användningen av fossila råvaror och bränslen ska ersättas med biologiskt material, som ingår i de naturliga kretsloppen.

Med fokus på hållbarhet ska vi spela en framträdande roll på den globala marknaden. Vi ser en högt utvecklad branschsamverkan framför oss med ett betydande kunskapsutbyte. Made in Sweden – Future Textiles and Paper kan bli ett svenskt styrkeområde och leda till verklig förnyelse.

För att vi ska lyckas kommer vi att behöva ett engagemang från staten som inte bara omfattar delaktighet i de forskningssatsningar som krävs, utan även med tydliga styrmedel som uthålligt gör att förnybara råvaror kan konkurrera med produkter som är baserade på utarmning av jordens begränsade resurser.

Vi är beredda att bidra med vårt kunnande och med resurser men finns viljan att hjälpa oss genom att prioritera ett helt nytt strategiskt innovationsområde?

Läs vår forsknings- och innovationsagenda här.

Per Edström, professor vid Mittuniversitetet

Vincent Nierstrasz, professor vid Textilhögskolan

Lars Winter, VD för Domsjö Fabriker

Fredrik Johansson, VD för FOV Fabrics AB