Opinion

”Patentintrång - ett brott utan påföljd”

Kreatörer med stora idéer, men liten plånbok, har svårt att klara sig från idéstöld, enligt debattören. Foto: TT
Foto: Gisela Svedberg / Sydsvenskan / IBL Bildbyrå

DEBATT. Det är den med störst muskler som vinner en domstolstvist. Jämställ patentintrång med ekonomisk brottslighet och ge Sveriges kreatörer hjälp mot idéstöld, skriver Kenneth Österlin.

De flesta känner till ordet ”patent”, men få vet egentligen vad det är. Många tror att det är något man fixar till på sluttampen och att det skyddar vad som helst. Nej, patent ingår med bland annat mönsterskydd i en hel snårskog av regler sanktionerade av staten, s.k. immaterialrätt, eller intellectual property, IP. Har man ett kreativt arbete är det viktigt att veta vilket skydd reglerna kan ge, men också vilka andra skyddsstrategier som står till buds.

Alltför många uppfinnare blir av med sina patent, formgivares design plagieras, författares texter plankas på nätet och artisters musik sprids utan ersättning bara för att nämna några. Även inom stora organisationer är alltför få medvetna om vilka andra vägar än traditionell immaterialrätt man kan välja.

Faktum är att 80 procent av börsvärdet för de 500 största företagen i Sverige bestod år 2005 av just immateriella värden. Trettio år tidigare var det istället byggnader och maskiner som stod för 80 procent av värdet. Det säger något om utvecklingen och hur stor betydelse det har för företagen ifall de immateriella värdena plagieras och stjäls.

Handeln med piratkopior globalt uppskattades för år 2015 av Internationella Handelskammaren, ICC, motsvara tio gånger den svenska statsbudgeten för år 2014, eller lika stor som den internationella narkotikahandeln, enligt Svenskt Näringsliv.

Av Sveriges största innovationer indikerade en undersökning 2014 att fler kom från fristående uppfinnare än från akademin (utom inom medicin och hälsa). Jämfört med undersökningsresultatet når en orimligt liten andel av statliga anslag uppfinnarna.

Det är kreativa idéer som skapar framtidens jobb. Ändå ligger det på kreatören att själv beivra en idéstöld och oftast är det den med störst muskler, som vinner en sådan domstolstvist. Skulle samma gälla inbrott hemma, vore du själv tvungen att jaga efter tjuven för att ta tillbaks din stulna egendom. Flera patentexperter menar att patentintrång är ett ”brott utan påföljd”.

Registreringen av en immaterialrätt är inget skydd i sig. Håkan Lans beskriver det rakt på sak: ”Patent är inträdesbiljett till rättsprocessen”. Företag utan skrupler bedömer vad som är mest lönsamt. Är idén tillräckligt värdefull är det billigare att processa i domstol tills kreatören ger upp, än att betala.

”Om du har ett patent och du inte har en stor förmögenhet att ta av, så kommer du att bli krossad.” Dean Baker, professor i nationalekonomi

På en del områden i samhället stärks kreatörernas positioner. Men Sveriges Ingenjörer och Svenska Uppfinnareföreningen har ännu inte fått gehör för att patentintrång bör jämställas med ekonomisk brottslighet och att allmänt åtal ska kunna väckas utan särskilda skäl. Inte heller har någon statlig försäkring för sådana rättsliga processer skapats.

Sverige har stora exportföretag som SKF och Atlas Copco. Svensk design intar världen. Musiker som ABBA och Avicii spelar in miljoner. Författarna Astrid Lindgren och Stieg Larsson älskas världen över. Och datorspelsföretaget Mojang säljer sitt spel Minecraft till Microsoft för ofattbara 18 miljarder kronor.

Men nya plantor behöver kunna växa upp och ta vid där de gamla slutar eller blir uppköpta och flyttar utomlands. Samtidigt har enskilda kreatörer med stora idéer, men liten plånbok, svårt att klara sig från idéstöld. Som justitieminister Morgan Johansson sagt: ”Stark immaterialrätt är helt avgörande för vårt välstånd och våra jobb”.

Rättsprocesser slukar all kreativitet och skaparglädje. Vi behöver istället ett klimat där kreatörer kan göra just det de är bäst på – att skapa! Vi är alla beroende av det. Och då behöver kreatörerna på gräsrotsnivå få möjligheter att klara sig från idéstöld.

Kenneth Österlin

Designer, innovatör, föreläsare, författare och sakkunnig i tvister, bl.a. i Marknadsdomstolen.

Länk till mer läsning