Opinion
”Osmakligt att ropa på mer skattepengar till vägunderhåll”
Större andel av anslagen till underhåll måste gå till vägarna, enligt debattören. Foto: TT
REPLIK 2. Jo, det är rätt att satsa på hållbar järnväg. Hade vi vetat vad favoriseringen av explosionsmotorn skulle innebära hade läget varit helt annorlunda i dag, tror Olle Hedstrand.
Svar till Ulf Perbo, Bil Sweden:
Tack och lov finns det ansvariga politiker med visioner om att minska de onödiga gods- och persontransporterna på vägnätet. Om 9 av 10 resor görs på bilvägar hoppas jag att Ny Tekniks läsare är medvetna om att det var länge sedan nedmonteringen av spirande och löftesrik spårbunden trafik började. Det var långt innan den verkliga kostnaden framträdde för att ta upp lagrad solinstrålning i form av kol, olja och gas. Hade vi vetat åtminstone 30 år tidigare vad favoriseringen av explosionsmotorn skulle innebära kunde läget varit mer gynnsamt i dag.
Det stora problemet är att tåg och annan spårtrafik strävar efter sann ekonomi i betydelsen hushållning med resurser medan bilindustrin helt fokuserar på största möjliga bytesvärde i varje transaktion.
Hade Bil Sweden och övriga i branschen endast tillhandahållit el- och biogasbilar vore läget annorlunda. Men precis som tobaksindustrin har ni vetat i decennier vad ni orsakar och valt att tiga istället för att förbättra. Som det är nu framstår ropet på mer skattepengar till vägunderhåll osmakligt. Vänd er till era finansiärer istället. Det är inte tåget som sliter på vägarna utan avreglerad konkurrens med aktörer som inte bär sina egna kostnader eller har kraft att samordna sig för längre långsiktighet än nästa kvartal.
Och till alla läsare som är beroende av bil eftersom kollektivtrafiken inte räcker till. Börja samarbeta genom att ställa er bil till förfogande. Hämta och lämna besökare som saknar bil eller körkort vid den nedläggningshotade tågstationen.
Vitalisera landsbygden genom samordning. Hyr ut varje stuga till stadsbor som inte har andra möjligheter än billig charter för att koppla av. Sälj tystnaden och naturen i den glesbygd du oroar dig för. Vill du bo kvar och ha din så kallade frihet att köra bil överallt får du se till att behålla den under ansvar.
Oavsett din syn på stad och land, vänster och höger fortsätter ekosystemet att förtvina. Vi behöver nya ledare i alla läger som tar Jordens begränsningar på allvar och startar och intensifierar samarbeten mellan forna motståndare. SJ och Bil Sweden behöver solida spelregler som kan driva utvecklingen snabbt mot äkta hållbarhet. En stor strukturomvandling sker nu. Frågan är om den ska vara uppfunnen av oss eller upphunnen av naturen.
Olle Hedstrand, Uppsala. Egenföretagare med tillgång till två bilar och åtta cyklar.