Opinion

”Norge – framtiden rymmer ingen olja”

Frode Pleym, Sverigechef Greenpeace. Foto: Greenpeace
Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland, Norge. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix / TT

DEBATT. Att borra efter ny olja i Arktis är oförenligt med både den norska regeringens löften i Parisavtalet och med miljöparagrafen i Norges egen grundlag. Därför stämmer vi norska staten, skriver Frode Pleym på Greenpeace.

Vårt grannland Norge kommer att fortsätta styras av den sittande konservativa regeringen Solberg. Samma oljevurmande regering som för första gången på 20 år öppnat ett helt nytt område för oljeborrning i norska Arktis. I förlängningen innebär detta enorma risker för människor och miljö runt om i världen.

Det absurda i sammanhanget är att denna regering även är densamma som skrev under det globala klimatavtalet i Paris, och lovade att göra vad de kan för att begränsa de globala klimatförändringarna.

Att borra efter ny olja i Arktis är oförenligt med både den norska regeringens löften i Parisavtalet och med miljöparagrafen i Norges egen grundlag. Därför har Greenpeace tillsammans med den norska miljöorganisationen Natur og Ungdom stämt norska staten för utdelningen av nya oljelicenser och kommer möta regeringen i Oslo tingsrätt i november i år.

Ska världens medeltemperatur ha en chans att hållas under en ökning med 1,5 grader så måste särskilt rika stater som Norge ta sitt ansvar och inte borra efter ny olja. Norska regeringen känner mycket väl till att forskningen är enig om att vi inte kan bränna mer olja än den som redan finns i befintliga reservoarer om vi ska ha en chans att balansera effekterna av frekventare och kraftigare extremväder till följd av klimatförändringar.

Norska regeringen hävdar att ”om inte vi borrar kommer någon annan göra det sämre”, vilket är samma påståenden som vi hör från de flesta storspelare i den globala fossilindustrin. I slutändan spelar det självklart ingen roll vem som steker planeten. Klimatet märker ingen skillnad på om det är saudisk, amerikansk eller norsk olja som förbränns och hamnar i vår atmosfär.

Norska regeringen driver igenom subventioner som gjort Norge till en pionjär när det handlar om att sätta nya elbilar på marknaden, och i januari i år drevs hela 37 procent av alla nya privatfordon i Norge av el. Men samma regering är även världens sjunde största exportör av koldioxidutsläpp.

Samma regering som säger att de försöker bromsa klimatförändringarna, sitter med foten på gaspedalen.

Världen kommer inte sluta bränna olja i morgon, men befintliga oljebrunnar kan påbörja sin naturliga utfasning, så länge vi använder tiden till att ersätta dem med förnybar energi. Det innebär att regeringar inte har råd att öppna upp nya oljefält, som påskyndar den accelererande klimatkatastrofen av smältande isar, torka, översvämningar och orkaner som redan i dag orsakar enormt lidande runt om i världen.

Rättegången i november har en potential att sätta ett internationellt prejudikat för klimaträttvisa runt om i världen, och vi kommer att argumentera för alla människors rätt till en hälsosam och säker miljö, som faktiskt står uttalad i den norska grundlagen, en miljöparagraf som stärktes under den nuvarande regeringen.

Vinner vi i rätten och stoppar regeringen Solbergs oljeplaner, kommer miljontals oljefat att stanna under havets botten. Det skulle samtidigt skicka en enormt viktig signal runt om i världen om att det är fullt möjligt att hålla regeringar ansvariga för sina löften för vår miljö och vårt klimat.

Regeringen Solberg har både skrivit under Parisavtalet och öppnat för ny oljeborrning i Arktis. Ha lite anständighet och bli den regering som drar tillbaka de nya oljelicenserna i Arktis och blicka framåt. För framtiden rymmer ingen kol och olja. Framtiden är förnybar.

Som god granne har Sverige en viktig roll att spela genom att visa den norska regeringen vägen till att bli en av världens första fossilfria välfärdsstater. Och det är uppenbart att Norge behöver en hel del hjälp för att bli av med sitt skadliga oljeberoende dessa dagar.

Frode Pleym Sverigechef Greenpeace

Miljöparagraf i norska grundlagen

Paragraf 112: ”Alla har rätt till en miljö som säkerställer hälsan och till en natur där produktionskapacitet och mångfald bevaras. Naturens resurser skall fördelas på grundval av ett långsiktigt och mångsidigt övervägande som skyddar denna rätt även för kommande generationer.

Medborgarna har rätt till kunskap om tillståndet för naturmiljön och effekterna av planerade och genomförda insatser i naturen, så att de kan skydda sina rättigheter enligt föregående stycke.

De statliga myndigheterna ska genomföra åtgärder som genomför dessa principer.”