Opinion

”Krångla inte till det med elvägar – välj järnvägen”

Elvägen i Sandviken, Nordmark-Klarälven Järnväg. Foto: Pontus Lundahl/TT/Järnvägsmuseet

DEBATT. I stället för att satsa på elvägar bör Trafikverket lägga pengarna på att göra det lättare att transportera gods på järnvägen. Den är redan elektrifierad, skriver Nils-Åke Sandberg.

Jag blir både förvånad och lessen över de fyra elfordonssatsningar som beskrevs i Ny Teknik nyligen.

Även om Sandviken-elvägen äntligen har monterats ner är det ett enormt slöseri med bidrag från Trafikverket som borde ha vetat bättre. De övriga projekten är Arlanda, Lund och Gotland. Projekten ägnar sig mest åt design och har inte en tanke på att lösa det faktiska problemet. Uthålligheten i projekt är så låg att resultat och pengar slängs rätt i sjön.

Järnvägen tar i dag containers och semitrailers och kör ganska små mängder gods på tidtabell från och till järnvägs terminal. Lastsystemet med Kalmartruckar är kanske inte optimalt men det är vad man har. Detta system är inte fullt ut accepterat av åkerier och industrier. Man springer gärna över ån för att hämta vatten.

Modernisering borde ske med gamla trallor (låga järnvägsvagnar, reds anm) som smalspåriga NKJL,Nordmark-Klarälvens järnvägar, hade redan på 1960-talet. Vagnarna var så låga att de passar på långtradare och släpvagnar, till skillnad från SJ-vagnar. Med en enkel anordning som drar på och förankrar lasten borde släp och/eller bil sidolastas på lastbäraren. Skulle ge jobb åt Kalmar det också.

Halvhjärtade försök har gjorts med att snedda vagnen för att köra på bil och släp. Man borde försöka lasta rakt i stället och mata fram vagnar sidledes eller modell vändskiva.

Krångelminimering är det viktigaste i detta fall. Krångliga sätt att köra på bil och släp på specialvagnar hör inte till vårt århundrade.

Järnvägen är i allmänhet elektrifierad så man behöver inte förstöra bilvägarna med "livsfarlig ledning" eller i klartext oskyddad högspänningsledning.

I Alaska använder man rälslastbilar, en vanlig lastbil som har uppfällbara järnhjul men drivs framåt av gummihjul och dieselmotor.

Kopplade till tåget med en tralla kan det gå med eldrift i stället. Låt projektet bara lösa själva problemet först, så tar vi designen sist.

Betydligt flexiblare och enklare än dagens terminaler. Tänk utanför boxen, det går att få fason även på detta, även om det är tung industriteknik det faller under.

Vill man verkligen göra något åt transporterna kunde man enklast ta bort momsen på tillverkning av lastbärarna och transporterna på järnväg.

Nils-Åke Sandberg,

pensionär, Instrumentingenjör processreglering