Opinion
”Kortläsare på laddstolpar skulle ge elbilister en trygghet de saknar i dag”
REPLIK. Man känner sig som Sherlock Holmes varje gång man går fram till en laddstolpe: Hur ska jag få igång den här då? skriver Tibor Blomhäll, Tesla Club Sweden.
”Tvinga inte på laddstolpar gårdagens teknik” skriver Anders Bäck, Sverigechef Easypark i sin debattartikel. Han förespråkar att elbilister ska betala sin laddning via mobilappar i stället via kortläsare.
Det är konstigt det här med elbilsladdning. Det går att tanka bensinbilen och betala med kort. Det går att köpa kexchoklad i knattefotbollslagets kiosk och betala med kort. Men det är stört omöjligt att betala laddning av min elbil med kort.
I stället förväntas man skaffa olika rfid-brickor från laddoperatörerna. Eller knöka mobilen full med olika ladd-appar. De flesta elbilister kör runt med minst fyra olika rfid-brickor i handskfacket och ännu fler olika ladd-appar på mobilen.
Anders Bäck kanske gillar att åka runt med alla dessa appar och brickor men de flesta gör faktiskt inte det. Som ordförande för Sveriges största elbilsförening träffar jag tyvärr alldeles för ofta elbilister som gett upp, de vägrar ladda sina bilar på publika laddare för de tycker det är så krångligt att betala!
Största problemet är att även om man har alla dessa rfid-brickor, även om man har alla dessa olika appar så kan man råka ut för att man står där och inte får igång laddningen! För att stolpen tillhör en annan operatör än dem man hade rfid-bricka till. Eller att det saknas mobiltäckning i garaget under jord där man står. Eller att det är för mörkt för att skanna qr-koden på stolpen, och allt vad operatörerna hittar på.
Man känner sig som Sherlock Holmes varje gång man går fram till en laddstolpe: Hur ska jag få igång den här då? Ska jag ta fram en rfid-bricka? Vilken av dem alla i handskfacket? Ska jag köra igång en app? Vilken av dem alla? Måste jag kanske installera en ny app? Ska jag skicka krångliga sms koder någonstans? Eller vifta med trollspö och mumla “expecto electronium”?
Bensinmackar har löst frågan för länge sedan. Visst har de olika bolagen egna kort som ger rabatt till sina medlemmar, visst har vissa även infört betalning via app - men det finns alltid möjligheten att bara köra fram, hala fram kreditkortet och betala “the old fashioned way”. Du behöver inte lusläsa långa instruktioner på en bensinpump för att klura ut hur du ska få igång den.
Det Anders Bäck glömmer nämna i sin debattartikel är att alla laddstolpar med kortläsare även accepterar betalning med rfid-brickor, appar, sms och andra krångliga betallösningar han och hans kollegor hittat på. Det finns inget motsatsförhållande mellan kortbetalning och andra betalningsformer.
Skulle han åtminstone förespråkat kommande Plug & Charge-standarden som möjlig framtida lösning skulle han mötts av viss förståelse från oss elbilister. Kortfattat går Plug & Charge ut på att när man ansluter laddsladden till bilen identifierar den sig elektroniskt och operatören kan då dra avgiften direkt från ett föranmält konto. Laddning kan då starta automatiskt utan att kunden behöver fumla med kort eller appar.
Men att benämna djungeln av dagens lösningar som ”enkel, trygg och effektiv elbilsladdning” visar tydligt att Anders Bäck inte lever i samma bittra verklighet som vi elbilister. Jag utmanar honom att betala sin laddning i en mörk parkeringsgarage utan mobiltäckning! “Enkel, trygg och effektiv elbilsladdning” – de orden känns tyvärr rent av provocerande för oss elbilister.
Att kunna betala sin laddning med kreditkort är på intet sätt i något motsatsförhållande till dagens lösningar. En kortläsare kostar inte många kronor jämfört med vad installation av en laddstolpe kostar. Men den kortläsaren kan skänka trygghet till elbilister att när betalning med rfid-bricka, appar och andra intrikata sätt misslyckats – ja då kan man alltid hala fram sitt kreditkort och använda det som en sista utväg. Det skulle ge elbilister en trygghet de saknar idag.
Tibor Blomhäll, president Tesla Club Sweden