DEBATT

Det finns planer på utbyggd kärnkraft vid Ringhals kärnkraftverk.

”Kan Donald Trump sätta stopp för svensk kärnkraftsutbyggnad?”

DEBATT. Det vore naivt att inte räkna med att den politikrelaterade risknivån för köp och användning av alla stora USA-kontrollerade teknologier nu har ökat väsentligt, skriver Johan Schlasberg.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Ska Tidöregeringens vision för tio nya svenska stora kärnkraftverk realiseras krävs utöver en lång rad andra faktorer att Sverige väljer bra leverantörer. Tyvärr finns det inte så många att välja emellan. 

Att Sverige skulle köpa kärnkraftsteknik från Kina och Ryssland måste anses som helt uteslutet. Vad återstår?

Innan jag besvarar frågan behövs några meningar om att marknaden för nya kärnkraftverk har ändrats radikalt de senaste ett till två åren. Den pågående och förväntade användningen av ai driver nu efterfrågan på el så snabbt att flera stora techbolag som Google, Amazon och Open Ai investerar i el från kärnkraftverk. 

Bland andra relativt nya elintensiva sektorer kan nämnas kryptovalutor och elbaserade transporter av olika slag. Prognoserna för nya kärnkraftverk stiger med varje ny version. Den ökade efterfrågan på el från kärnkraftverk kommer att höja priserna och påverka vilka kundorder som kommer att prioriteras.

Franska statliga energibolaget EDF som bland annat byggt det engelska kärnkraftverket Hinkley Point C är en av de tänkbara leverantörerna. Den 14 januari i år publicerade franska Cour des comptes, som kan jämföras med vår Riksrevision, en rapport som mynnade ut i att EDF bör fokusera på att bygga kärnkraftverk i Frankrike. De kommenterar de allvarliga förseningarna och merkostnaderna för EDF:s engagemang i de engelska kärnkraftsprojekten och skriver också ”Revisionsrätten rekommenderar vidare att man säkerställer att alla nya internationella projekt på kärnkraftsområdet genererar kvantifierade vinster och inte försenar tidtabellen för EPR 2-programmet [mer kärnkraft] i Frankrike.”

Sammantaget har flera viktiga förutsättningar för den planerade svenska kärnkraftsutbyggnaden förändrats. Och det till det väsentligt sämre.

EDF:s finansiellt osäkra situation, återkommande allvarliga leveransproblem och trolig prioritering av inhemsk kärnkraftsutbyggnad gör att EDF är en mindre sannolik leverantör än för några år sedan.

Återstår amerikanska och sydkoreanska företag. Westinghouse som utlovat att kunna leverera kärnkraftverk i Sverige är efter en finansiell kris på grund av misslyckade kärnkraftsprojekt i Kalifornien för några år sedan och skiftande ägarintressen för närvarande ägt av kanadensiskt riskkapital. Men Westinghouse har sitt huvudkontor i Pittsburg, Pennsylvania i USA. Trumpregeringen kan mycket väl se till att Westinghouse blir USA-ägt igen.

De senaste veckorna har den Trumpledda regeringen i USA mycket tydligt visat att man är beredd till långtgående sanktioner och bestraffningar för att driva igenom en ekonomifokuserad USA-first politik. Att USA den 24 februari i år vägrade skriva under en FN-resolution som säger att det var Ryssland som startade kriget om och i Ukraina är ett talande tecken. 

Som ett påtryckningsmedel i fredsförhandlingarna akutstoppade Trumpregeringen beviljade vapenleveranser till Ukraina, drog tillbaka satellitinformation och hotade stänga ner tiotusentals Starlinkterminaler som är centrala för Ukrainas försvar. Det diskuteras i militära kretsar om USA har en ”kill-switch” som gör att de F-16 plan som Europa köpt och bland annat används i Ukraina kan stängas av från USA om en sådan order kommer från högsta ledningen.

Sydkorea är i ett allt mer utsatt läge med ett aggressivt Nordkorea och Kina med uttalade ambitioner att erövra Taiwan. Denna geopolitiska realitet och USA:s (ofta planlösa) geoekonomiska strategier ger USA ökade möjligheter att utöva indirekta påtryckningar även mot Sydkoreas kommersiella åtaganden. I den nu nya världen gäller inte ett diffust sunt förnuft.

Sammantaget har flera viktiga förutsättningar för den planerade svenska kärnkraftsutbyggnaden förändrats. Och det till det väsentligt sämre. Detta är inte en fråga om man är för eller emot kärnkraft. Eller om man tror att små modulära kärnkraftverk (SMR) är bättre än stora kärnkraftverk. Det krävs en ny realistisk omvärldsanalys och analyser av dess inflytande på den svenska energistrategin. En sådan analys kommer säkert att göras av de som investerar i stora energikrävande projekt i Sverige. Och förhoppningsvis av andra. Marknader hatar osäkerhet. Att blunda och hoppas är ingen strategi.

Johan Schlasberg, innovatör, forskare och skribent

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.