Opinion

”Höj lönen om ni vill ha tag i arbetskraft”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

REPLIK. It-sektorn vill anställa fler men varför diskuteras inte lönesättning som det görs för exempelvis sjuksköterskor och poliser, undrar läsaren Jonas.

I en debattartikel i Ny Teknik häromveckan efterlystes arbetskraft inom it-sektorn. Det skrivs väldigt mycket om detta, men av någon anledning missar man delar av problematiken. När det gäller till exempel sjuksköterskor pratar man alltid om att minska bristen genom att höja lönerna, men jag har ännu inte hört detta argument inom it-sektorn.

Det är som att it-sektorn vill ha anställda men att de inte vill betala för sig, eller göra andra förbättringar av anställdas villkor.

1. Lönerna

Bristen syns absolut inte, varken i löner eller i konsulternas fakturering. Jag är själv frilansare med 15 års erfarenhet. På mina tidigare uppdrag, avancerade inom datasäkerhet, har jag bara kunnat fakturera marginellt mer än en snickare. Jag har dessutom en kompis som bytte från it-konsult till elektriker. Han fick också en marginellt mindre lön, kring 20 procent. Däremot fick han kraftigt minskad stress på jobbet, från en gigantisk press till nästan ingen alls. Anställda på företag jag har konsultat åt har alla haft svårt att höja lönen i förhandlingarna, trots bristen. Ofta har löneökningarna varit skrattretande låga, knappt mer än inflationen och väldigt lite investeras i utbildning.

2. Arbetsplatsen

I artikeln står det att politikerna vill få it-kompetens att flytta till sydostregionen. Alla regioner vill nog samma sak, men varför är detta så viktigt? För politikerna handlar det nog mest om att det är där personen bor som de betalar skatt. Jag har själv försökt få mina uppdragsgivare att låta mig jobba på distans, men det har varit helt omöjligt än så länge. Det har dock aldrig varit frågan om några tekniska hinder, utan bara ett tankesätt som sitter kvar ”att man ska vara på jobbet”. Endast gamla fabrikstankar som spökar men när det gäller it så finns för det mesta inga hinder. Vissa företag har lyckats anamma detta och anställer de som passar oavsett vart de bor i världen.

3. Arbetstiden

Vad står egentligen begrepp ”heltid” för, helheten av vad? Det är ju bara en idé om att man ska jobba måndag till fredag åtta timmar om dagen. Varför måste jag förhålla mig till det när jag ska söka ett jobb? När jag konsultade lyckades jag visserligen bryta detta gamla mönster och jobba måndag till fredag med lediga onsdagar. Många av mina kollegor var också intresserade av det men fick inte. Här spökar idén om att resultatet av jobbet är beroende av hur många timmar man lägger ner. Men min erfarenhet är att när företaget skyndar sig och lägger ner många timmar för att bli ”klara”, så är det bara en kortsiktig vinst som blir dyr i form av underhåll i framtiden. I de sämsta fallen läggs 90 procent av tiden på underhåll. Detta skulle aldrig blivit accepterat om man byggt en bro eller ett hus.

/Jonas