Opinion

”Hjälp knattarna att energispara”

Jan Törner, VD Pilum AB Foto: Pilum

DEBATT. Det behövs ett statligt energistöd riktat till små- och medelstora företag som ställer om till förnybara energikällor. Men det brådskar. Annars riskerar vi att tappa svenska industriföretags konkurrenskraft och energiomställningen riskerar att försenas, skriver Jan Törner, VD Pilum AB.

De företag som kommer att lyckas i framtiden är bland annat de som ser klimatförändringarna som en möjlighet istället för ett hot, och som lyckas koppla denna enorma utmaning till tillväxt. Det kräver en stark och effektiv industri som har intelligenta och framåtriktade produktionssystem inom grön teknik.

Industriföretag runt om i landet behöver göra betydande energieffektiviseringar för att bli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Det handlar bland annat om att effektivisera omodern teknik för rening av farliga utsläpp, energieffektivisering av produktionsapparaten, både genom återvinning av exempelvis spillvärme samt rening av utsläpp.

Effektiv rökgasrening gör att man kan reducera de utsläpp som bidrar till försurning av våra skogar och sjöar. Till miljöfarliga ämnen hör förutom försurande ämnen även tungmetaller. Syftet med rökgasreningen är att minska mängden miljö- och hälsofarliga utsläpp och partiklar i atmosfären.

Ett ännu bättre sätt att göra energieffektiviseringar är att ta hand om den spillvärme som produceras i Sveriges alla produktionsanläggningar. Så mycket som 50 TWh släpps ut årligen och en stor del av Sveriges beroende av kolkraft och olja skulle kunna ersättas om man satsade på att ta tillvara denna spillvärme.

I dag finns ett par statliga stöd för att stimulera tillverkningsindustrin att göra energieffektiviseringar eller minska sin elförbrukning. Det ena är den så kallade energikartläggningschecken som innebär att industriföretag kan få ett mindre stöd om de genomför en kartläggning av sin energianvändning.

Det andra är programmet för energieffektivisering i energiintensiv industri, PFE, där företag som uppfyller kraven för medverkan kan få en befrielse av elskatten på 0,5 öre/kWh.

I dagsläget deltar enbart 90 företag i detta program, som tillsammans använder 30 TWh el per år. Det motsvarar över hälften av industrins användning vilket visar att det är de stora företagen som klarar att uppfylla kraven och bli befriade från elskatten.

Det finns många små och medelstora företag inom svensk industri som har ett stort behov av att effektivisera energiförsörjningen, dels för att leva upp till kraven när det gäller utsläpp av farliga ämnen som skadar vår miljö, dels för att kunna vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden. Idag finns det mindre svenska industriföretag som anser att de inte har råd att byta ut befintlig teknik och effektivisera energianvändningen vilket innebär att de riskerar att bidra till onödiga utsläpp till atmosfären. Detta är inte hållbart i en konkurrensutsatt miljö.

Befintliga statliga bidrag för energieffektiviseringar och minskad elförbrukning är inte tillräckliga. Därför uppmanar vi regeringen att införa ett statligt energistöd riktat till små- och medelstora företag som genomför en energiomställning med hjälp av förnybara energikällor. Stödet ska omfatta effektivisering av elanvändningen och energiförbrukningen som helhet, med allt ifrån uppvärmningssystem till omhändertagande av överskottsvärme.

Men det brådskar. Annars riskerar vi att tappa svenska industriföretags konkurrenskraft samtidigt som energiomställningen riskerar att försenas.

Jan Törner, VD Pilum AB