Opinion
”Gärna konkurrens men på lika villkor”
REPLIK. Fjärrvärmen är i dag den billigaste uppvärmningsformen i alla Sveriges kommuner. Att bryta monopolet kräver stora investeringar som leder till högre priser och försämrad miljö, enligt Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.
Jag har med intresse följt debattinläggen om fjärrvärme i Ny Teknik. Dels kring Boverkets byggregler, dels Christian Sandströms inlägg om ”fjärrvärmemonopolet”.
Den som vill ha fjärrvärme kan i dag bara välja en leverantör och det är en nackdel. Undersökningar visar dock på att det är svårt att konkurrensutsätta denna mycket specifika marknad med sina stora investeringar i nät och anläggningar, utan att det leder till högre priser och/eller försämrad miljö.
De stora investeringar som krävs gör det inte lönsamt att bygga konkurrerande nät på orten, vilket leder till ett så kallat naturligt monopol. Däremot råder en allt hårdare konkurrens på värmemarknaden. Svensk Fjärrvärme bejakar konkurrensen, under förutsättning är att den sker på likvärdiga villkor. Det är där Boverkets byggregler kommer in.
Svensk Fjärrvärme har länge, i gott sällskap med allt fler påtalat att dagens byggregler inte är vare sig konkurrens- eller teknikneutrala och därför bör ändras. Regeringen har nu kommit till samma slutsats och gett Boverket i uppdrag att se över detta, vilket vi välkomnar.
I diskussionen om byggreglerna kommer ofta frågan om ”miljövänlighet” upp. Jag vill hävda att ingen uppvärmningsform kan kallas miljövänlig. Däremot kan påverkan på miljön variera mellan olika orter. Därför redovisar vi fjärrvärmens miljövärden på vår webbplats, så att kunderna själva kan göra en bedömning.
De flesta vet nog redan att fjärrvärme är Sveriges största miljöprojekt. Naturvårdsverket har utsett fjärrvärmen till den främsta förklaringen till att Sverige har klarat klimatmålen, detta i kombination med ökad tillväxt. Utbyggnaden, där fjärrvärme ersatt olja och direktverkande el, och framför allt omställningen till förnybara bränslen inom branschen är förklaringen. Och utvecklingen fortsätter för att förverkliga fjärrvärmens idé: att värma med det som annars går till spillo. Vår vision för 2030 är att värma med enbart återvunnen energi.
Under de senaste tio åren har fjärrvärmens marknadsandel ökat kraftfullt, allra mest i lokaler men även i flerbostadshus. Det är kanske inte så konstigt eftersom fjärrvärme enligt Energimyndigheten är den billigaste uppvärmningsformen i alla Sveriges kommuner. Vi vill fortsätta vara kundens främsta val, för både miljö och ekonomi. Det kan vi också vara, om inte krångliga regelverk som hindrar fjärrvärmens utveckling ställer sig i vägen.
Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme