Det är viktigt att naturgasbron förstärks på vägen mot det förnybara samhället.
Företrädarna för Förnybart.nu väljer att helt bortse från tidsaspekten i en omställning till ett helt förnybart samhälle.
Sverige måste fortsätta öka andelen förnybar energi. Vi har kommit långt, inte minst tack vare skogen. De största delarna av Sveriges energiförsörjning är nu kärnkraft, vattenkraft, olja och biobränsle.
Energigas står endast för 3 procent av energiförsörjningen. Branschen bedömer att det finns ett behov av att öka naturgasandelen parallellt med att biogasproduktionen ges möjlighet att öka. Därigenom kan vi ersätta olja och kraftigt minska utsläppen.
Gas kan ersätta oljan som energibärare och råvara inom industrin. Gas kan ersätta bensin och diesel inom transportsektorn. Gas är utmärkt bränsle för kraftvärme som ger mycket el och minskar behovet av kolkondens i Europa.
Energigas är ett realistiskt alternativ med mycket goda miljöprestanda som kan ersätta oljan och snabbt ge stora utsläppsminskningar i Sverige.
Naturgas är en attraktiv energiform som banar vägen för biogasen.
Medan industrin i Sverige önskar ökad tillgång till den renare naturgasen, så försöker vissa debattörer ta enkla politiska poänger på att svartmåla den. Skillnaden mellan verkligheten och retoriken blir väldigt stor.
Trion bakom Förnybart.nu talar lite om hur Sverige ska få mer förnybar energi och väljer istället att argumentera mot naturgasen.
Jag vill här invända mot en rad av de argument som framförs av Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen, Lars-Göran Pettersson, LRF, samt Anders Wijkman, Tällberg Foundation i en debattartikeln på Nyteknik.se.
Förnybart.nu ifrågasätter rimligheten att Energimarknadsinspektionen som en statlig myndighet argumenterar för utbyggnaden av ett storskaligt naturgasnät. Men den norska gasledningen Skanled som diskuteras är ingen storskalig utbyggnad. Det är en tillförselledning från Norge till befintligt nät på västkusten.
Inom EU strävar man efter att få öppna konkurrensutsatta marknader för att främja konsumenter, industrier och övrigt näringsliv. Industrierna i Väst- och Sydsverige som övergått från olja till naturgas har kraftigt minskat sina utsläpp.
Dessa industrier är inga obetydliga industrier som ”grönmålar” naturgasen de har stor betydelse för sysselsättningen i Syd – och Västsverige . Naturgasen är för flertalet av dem det bästa bränsle de kan använda under överskådlig tid. Fasta biobränslen, el producerad från vatten eller vind är inget alternativ för dem.
Flertalet av industrierna har arbetat för naturgasen och när den nått deras ort har de omgående lämnat olje- och kolanvändningen och bidragit till minskade utsläpp och förbättrat så väl arbetsmiljö som närmiljö.
Naturgas har visserligen fossilt ursprung, men det är ett betydligt renare än de alternativ som finns för exempelvis glasproduktion och petrokemisk industri. För att framställa miljövänligt tvättmedel och kemikalier för att rena vatten är naturgas det bästa som företagen kan använda idag. Företagen som efterfrågar naturgas till sin produktion vill ju ha samma konkurrensförutsättningar som övriga Europa.
Om inte naturgas finns så måste andra sämre bränslen användas eller produktionen flytta till något annat land. Gasbranschen tar sitt ansvar gentemot kunderna när man söker nya tillförselalternativ.
Det är helt naturligt att Energimarknadsinspektionen ser Skanled och framtida tillgång till norsk naturgas som en positiv utveckling.
Förnybart.nu skriver ”Vi tolkar att det är i brist på bättre argument som Energimarknadsinspektionen anammar naturgaslobbyisternas favoritargument att ett utbyggt naturgasnät underlättar för utvecklingen av en svensk biogasmarknad.”
Att ifrågasätta integriteten och kompetensen hos en myndighet på detta sätt står förstås varje debattör fritt.
Men det känns som förvånansvärt låg debattnivå som trion bakom Förnybart.nu använder sig av. Jag antar att jag i allra högsta grad kan kallas för en ”naturgaslobbyist”. Jag företräder leverantörer och användare av naturgas. Jag kan redovisa sakliga argument för naturgasen på punkt efter punkt. Det handlar om fördelar för industrin, sjöfarten och övriga transportsektorn när det gäller miljö, sysselsättning och försörjningstrygghet.
Jag tar gärna en saklig diskussion med de som önskar. Vi som företräder naturgasen är stolta över vad naturgasen uträttat i Sverige under de 25 år vi haft tillgång till den. Inte minst har industrier och politiker i de regioner där naturgasen finns vittnat om dess betydelse för utvecklingen av regionerna.
Ända sedan naturgasen introducerades för 25 år sedan har konkurrerande energislag främst biobränsleföreträdare ropat ”vargen kommer” och att den helt skulle stoppa utvecklingen av andra energislag.
Naturgasen är ett hot mot oljeförbrukningen och möjligtvis en liten konkurrent till storskaliga planer på utbyggd kärnkraft i landet.
Jag vet inte om Förnybart.nu har några invändningar mot detta? Inte heller går det att invända mot argumentationen att naturgasen stödjer och underlättar introduktionen av biogas i landet.
I de områden i Sverige där det finns tillgång till naturgas och energigasledningar så har man kommit långt i utbyggnaden av biogas.
Naturgas ger ekonomi, kunskap och gynnsamma förutsättningar för biogasen. Naturgasen behövs också som back-up i fordonsgasen för att kunna bygga upp den miljövänliga gasdriften av bilar och bussar som sker på många platser i landet.
Idag matas biogas in på den stora (natur)gasledningen på åtta platser. Denna utveckling kommer att fortsätta då målet och potentialen för att öka biogasen är stor.
Naturgas är med och bygger upp och försörjer en gasmarknad innan biogasen kan produceras i tillräcklig omfattning. Antalet tankställen ökar allt fler fordonsmodeller utvecklas för gasdrift och industrin har det idag fördelaktigaste bränslet eller råvaran. Vi ser en spännande utveckling även med flytande gas, samt lokala ledningar mellan producent till användare.
Precis som elledningar och fjärrvärmenät har gynnat produktionen av energi från vind och biobränslen, på samma sätt gynnas biogasen av en utbyggd gasinfrastruktur.
Istället för att opinionsbilda mot naturgasen så borde LRF ägna mer kraft åt vårt gemensamma arbete med att förbättra villkoren för biogasen.
Energigas Sverige är likt Energimarknadsinspektionen övertygade om att biogasen gynnas av tillgången till naturgas och energigasledningar. Vi menar att historien bevisar detta. Låt inte framtiden för biogasen missgynnas av en missvisande retorik. Naturgasen hjälper biogasen.
Förnybart.nu verkar mer intresserade av att stoppa naturgasen än att gynna biogasen. Jag beklagar denna kortsiktiga och kontraproduktiva hållning.
Beakta möjligheterna och tidsaspekten globalt. Europa har ett 80 procentigt beroende av fossil energi varav av naturgasen svarar för knappt 25 procent. Beroendet globalt visar upp en liknande bild.
I Sverige är det cirka 40 procents fossilberoende och naturgasen svarar för 3 procent av energianvändningen i Sverige.
Branschens uppfattning och i den tror vi att kunderna kan inkluderas är att en något ökad naturgasanvändning gynnar miljön och är i stort sett klimatneutral jämfört med de alternativ som står till buds för användarnas processer de närmaste 15-20 åren. Detta leder samtidigt till att svenska företag och industrier behåller sin konkurrenskraft och kan fortsätta sin verksamhet och vara hållbarhetsföredömen i industrivärlden.
Anders Mathiasson
VD Energigas Sverige