Opinion
”Fjärrvärmen utvecklas hela tiden”
REPLIK. Fjärrvärmen är motorn i Sveriges energiomställning och i branschen pågår ett intensivt utvecklingsarbete för bättre teknik och nya samarbeten, skriver Ulrika Jardfelt som är vd på Svensk Fjärrvärme.
Fjärrvärmen i Sverige är världsledande. Världsledande i omställningen till förnybar och återvunnen värme, världsledande i att ha låg miljö- och klimatpåverkan och världsledande i att ta tillvara det som annars går till spillo. Exempel på detta är energiåtervinning från avfall som inte kan återvinnas på annat sätt och användningen av industriell spillvärme i näten. Men vi är inte nöjda – utvecklingen fortsätter.
I fjärrvärmebranschen sitter ingen och väntar. Medan politikerna tillsätter nya utredningar pågår ett intensivt utvecklingsarbete. Dels genom Fjärrsyn, det forskningsprogram som samfinansieras med Energimyndigheten, dels genom utveckling av nya samarbeten och teknik inom företagen, och i branschen som helhet.
Fjärrvärmebranschen har antagit en vision för fjärrvärmen 2030 som lyder ”Vi värmer varandra med återvunnen energi”. Den kräver öppenhet både för nya innovationer och för samverkan med andra parter. Samverkan gäller både kunder och leverantörer, där det smarta gemensamma system som fjärrvärmenätet är, används till att ta vara på värmeöverskott som finns och värmer samhället.
Det pågår redan i dag många samarbeten där fjärrvärmetagen har öppnat upp för nya parter – något som Industrigruppen Återvunnen Energi också känner väl till eftersom samarbetena i de flesta fall är just med industrier.
Bara under det senaste året har inte mindre än 14 nya samarbeten kommit till stånd med progressiva industrier som är beredda att samarbeta med fjärrvärmebolagen. Dessutom återvinner fjärrvärmeföretagen överskottsvärme från exempelvis datahallar, livsmedelsbutiker och reningsverk.
För att fortsätta denna utveckling är det viktigaste att vi i Sverige kan komma överens om att det är mer miljövänligt att använda spillvärme än att låta den gå ut till kråkorna.
Då ligger visionen att Sveriges städer ska värmas med enbart återvunnen energi inom räckhåll och fjärrvärmen kan fortsätta att vara motorn i Sveriges energiomställning.
Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme