Opinion

”Faktum kvarstår – förslaget jämställer kärnkraft med fossil energi”

Sara Skyttedal (KD), EU-parlamentariker. Foto: EPP Group

SLUTREPLIK. För att klara klimatomställningen krävs mer, inte mindre, kärnkraft i Europa, skriver Sara Skyttedal (KD).

Jag påpekade i en debattartikel i Ny Teknik att det är djupt ohederligt av de rödgröna partierna i Sverige att både stödja en politik där EU används som murbräcka mot kärnkraften, och samtidigt försöker avfärda alla invändningar med att ”kärnkraft inte är en EU”-fråga.

Det aktuella exemplet jag lyfte var att C, MP, S och V (som på hemmaplan bildat ett kärnkraftfientligt block inför nästa års riksdagsval) nyligen ställde sig bakom skrivningar som, i kontexten av EU:s vätgasstrategi, jämställer energi från kärnkraft med fossil energi.

”Ingenstans finns något sådant politiskt förslag”, svarar centerpartisten Emma Wiesner i en replik. Men det ändringsförslag som Wiesner själv ställde sig bakom slår fast att ”vätgas som genereras vid kärnkraftverk inte kan anses vara hållbart” (ändringsförslag nr 8 till betänkandet om EU:s vätgastrategi).

Wiesner illustrerar mycket tydligt problemets kärna i sin replik, genom att fortsätta vägra ta ansvar för sin egen och sitt partis kärnkraftspolitik, och istället börja tala om andra frågor.

Hon vill uppenbarligen hemskt gärna tillskriva Kristdemokraterna åsikter om fossil naturgas. Men slarvar med faktan även här. Det stämmer att den skrivning hon valde att ställa sig bakom utöver kärnkraft också dömer ut så kallad low carbon-vätgas i stort. Men vad Wiesner nogsamt undviker att redogöra för är att fossil vätgas, enligt både EU-kommissionen och betänkandet ifråga, enbart kan definieras som low-carbon om den förenas med CCS-teknik. En teknik som bör bejakas fullt ut under den tiden som fossilbaserad vätgas fasas ut.

Men oavsett om Wiesner nu bejakar CCS, och den roll det kan spela för att fasa ut fossilbaserad vätgas, eller inte så kvarstår det faktum att Centerpartiet och de andra rödgröna partierna från Sverige vid denna votering gav sitt stöd till en politik som jämställer kärnkraft med fossil energi. Kvarstår gör också deras ovilja att låtsas om detta, liksom deras taktik att avfärda alla invägningar som ”okunniga”.

Det är angeläget att också förstå att vi befinner oss i ett mycket kritisk skede för EU:s kärnkraftspolitik. Hållbarhetsklassificeringen för kärnkraften, inom ramen för taxonomin, är skjuten på framtiden och frågan står och väger trots EU-kommissionens gemensamma forskningscentrums positiva besked. Kärnkraftskritiska medlemsländer sprider också desinformation och grova anklagelser om EU-kommissionens forskningscentrum för att misskreditera deras slutsatser om kärnkraft. Vad Europaparlamentet skickar för signaler i frågan är viktigare än någonsin.

Kristdemokraterna är tydliga med vad vi tycker. För att klara klimatomställningen krävs mer, inte mindre, kärnkraft i Europa. De medlemsländer som vill satsa på kärnkraften ska inte mötas av EU-regelverk som lägger krokben.  Centerpartiet röstar för motsatt politik, men vägrar ta ansvar för det.

Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD)