DEBATT

Dan-Eric Archer, vd Checkwatt.

”Elnätsägare behöver utveckla lokala marknader för flexibilitet”

Batterier och värmepumpar kan bromsa kostnaderna som konsumenter och företag behöver betala för att bygga ut elnäten, skriver Dan-Eric Archer, Checkwatt.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Onsdagen den 4 december vaknar hundratusentals göteborgare till en av vinterns första köldknäppar. Termometern visar fyra minusgrader och många vrider upp värmen i sina bostäder. Behovet av el ökar snabbt i de lokala elnäten.

Regeringen vill att Sverige ska planera för en dryg fördubbling av elanvändningen till 2045. Ökningen beräknas kräva massiva investeringar i nya ledningar för att elen ska kunna nå konsumenterna. Enligt rapporter som Energiforsk och Sweco tagit fram kan kostnaderna uppgå till hisnande 1 000 miljarder kronor. Enbart förstärkningen av region- och lokalnäten beräknas av Sweco kosta 600 miljarder – varav 270 behövs de närmaste fem åren.

Notan för att uppgradera elnäten har redan börjat landa hos elkonsumenterna i form av höjda elnätsavgifter. I genomsnitt har elnätsavgifterna i Sverige höjts med 9,5 procent det senaste året, enligt Nils Holgerssonrapporten som släpptes i november. På tio år har avgifterna höjts med drygt 45 procent.

Många små resurser kan tillsammans göra stor skillnad genom att vara anslutna till ett virtuellt kraftverk. Även värmepumpar eller andra energiresurser kan bidra till balans genom att startas eller stängas av vid behov.

För att möta det ökade behovet av el aktiveras samma kylslagna onsdagsmorgon hundratals batterier hos privatpersoner och företag i Göteborg och Mölndal. Batterierna börjar laddas ur och skjuter till effekt lokalt fram till tiotiden då den högsta toppen är över.

Elnäten behöver dimensioneras för att klara effektbehovet när det är som allra störst. Därför finns stor potential för att minska investeringsbehovet genom att kapa de högsta effekttopparna. Ett effektivt sätt att kapa toppar är att lokala elnätsbolag gör som i Göteborg och Mölndal inför de där kalla timmarna i början av december, nämligen att handla upp flexibilitet på en lokal marknad.

Typiskt sett brukar lokala effekttillskott sällan behövas under mer än 100 vintertimmar per år i varje elnätsområde. Det blir betydligt billigare att låta batterier tillföra effekt under just de topptimmarna jämfört med att bygga ett större elnät än vi behöver resten av årets 8 665 timmar.

De runt 500 batteriägare som bidrar till att kapa effekttoppen under den kalla morgonen får del av den summa som de lokala elnätsbolagen betalar för effekttillskottet. Lokal flexibilitet är ett av många sätt för batteriägare att få extra intäkter.

Många små resurser kan tillsammans göra stor skillnad genom att vara anslutna till ett virtuellt kraftverk. Även värmepumpar eller andra energiresurser kan bidra till balans genom att startas eller stängas av vid behov. Detta sker automatiskt och under så korta stunder att det inte påverkar funktionen.

Intresset för att ansluta flexibla energiresurser ökar just nu snabbt. I dag finns över 200 MW flexibilitet tillgängligt bara i CheckWatts virtuella kraftverk i Sverige. Tillsammans med kapaciteten från andra aktörer som också kopplar samman många energiresurser, äger stora enskilda batterilager eller kan justera sin elanvändning vid olika tidpunkter finns en enorm potential att öka effektiviteten i de lokala elnäten.

Flexibilitet kan minska investeringsbehovet i lokala och regionala elnät med så mycket som 27–80 procent, visar en studie gjord på EU-nivå. Utifrån de 600 miljarder kronor som Sweco beräknar det svenska investeringsbehovet till kan besparingen bli i storleken 180–480 miljarder kronor fram till 2045.

För att sätta fart på den lokala flexibilitetshandeln kan Sveriges nätägare ta efter Göteborgs och Mölndals exempel. Vi ser också att det finns fördelar med samarbete mellan nätföretagen, för att standardisera formatet för flexmarknader och implementera dem i större utsträckning.

Marknader för lokal flexibilitet gör det även möjligt för elnätsföretagen att ansluta nya verksamheter som kan bidra till klimatomställningen tidigare än om dessa behöver vänta på nya ledningar. När flexibilitet handlas på lokala marknader tillgängliggörs nämligen inte bara mer kapacitet billigare än att bygga elnät, utan också betydligt snabbare. Därmed kommer flexibilitet också kunna ge nya kunder till elnätsbolagen, vilket borde göra frågan om att utveckla en fungerande handel mycket högt prioriterad.

Dan-Eric Archer
, vd Checkwatt

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.