Opinion

”Elektrifiering lika nödvändig som asfaltering”

Niklas AnderssonVD DFDS Logistics AB
Via en elskena i vägbanan ska fordonet kunna laddas kontinuerligt under resan. Elways testbana ligger vid Arlanda. Foto: Lars Pehrson/TT

DEBATT. Om staten finansierar elektrifiering av vägarna så skulle vi utan att tveka lägga en order på 50 nya el-lastbilar. Det skriver Niklas Andersson på DFDS Logistics, och efterlyser en elektrifieringskommission.

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabunis förslag att starta en elektrifieringskommission för att elektrifiera tunga fordonstransporter behövs. Utsläppen av koldioxid från de tunga transporterna på våra vägar ökar istället för att minska. Om trenden inte bryts kan vi inte direkt påstå att vi verkar i en framtidsbransch.

Utmaningarna när det gäller den tunga lastbilstrafikens omställning till eldrift är stora men de är överkomliga om viljan finns i branschen och bland våra folkvalda.

Batterikapaciteten behöver bli bättre. Dagens batterier räcker inte långt och det skulle behövas en orimlig mängd för att täcka en heldagskörning i brist på effektiva laddningsmöjligheteter längs vägen. Men utvecklingen inom detta område går snabbt framåt och sköts i hög grad av marknadskrafterna.

Våga satsa

För att fordonstillverkarna ska våga satsa fullt ut på att utveckla lösningar som ersätter förbränningsmotorn med elmotorn behöver vi också bygga upp en infrastruktur värd namnet. Här pratas det om laddningsenheter längs våra vägar – från Ystad i söder till Haparanda i norr – men även om att elektrifiera vägarna. Detta klarar inte marknadens aktörer av att genomföra själva utan här krävs framsynta politiker som tror på teknik och innovation för att lösa framtidens transporter.

I Göteborg finns fortfarande en stark tro på framtiden men samtidigt vet vi att det väntas stora utmaningar för att nå miljökraven och målet med klimatneutrala transporter. Vi vill vara en positiv del av utvecklingen och inte motarbeta den genom ökade utsläpp av koldioxid.

Lastbilarna följer efter

För tio år sedan var det inte många som trodde på laddbara batteridrivna bilar. I dag visar statistik från Bil Sweden att var tionde bil som registrerades i juli månad var en elbil eller en laddhybrid. Jag utgår från att de tunga lastbilarna snart kommer att följa i bilarnas spår vad gäller energikälla.

I dagsläget är det elektriska inslaget i princip obefintligt i lastbilsflottan. Men så snart våra politiker satt ner foten och insett att en elektrifiering är lika nödvändig som asfaltering för framtidens tunga vägtransporter, borde utvecklingen gå fort. Marknaden behöver långsiktiga politiska beslut och någon som samordnar och pekar ut riktningen. Nya innovationer bör stöttas för att entreprenörer ska våga satsa och ska man elektrifiera vägarna behövs sannolikt någon form av statlig finansiering.

Ren självbevarelsedrift

Vi som sitter i förarhytten och transporterar gods över vårt avlånga land rattar i dag lastbilar som går på diesel men vi skulle utan att tveka lägga en order på 50 nya el-lastbilar – om det var möjligt att få leverans. Jag tror att många av våra konkurrenter har samma inställning. Detta för att måna om miljön och vår framtid men också av ren självbevarelsedrift. Klimatneutrala transporter lär bli en absolut förutsättning för att kunna överleva som transportföretag, även när det gäller tunga transporter.

Man får inte heller glömma att dagens samhälle är fullständigt beroende av sina transporter. Utan våra lastbilar skulle vi inte kunna handla våra kläder, få mat på bordet eller förses med mediciner när vi blir sjuka. Möjligheterna till en bred partiuppgörelse om en satsning på elektrifieringen av de tunga transporterna borde därför vara goda.

Niklas Andersson

vd DFDS Logistics AB