Opinion
Debatt: Det finns fortfarande hopp om en svensk elbil
- En ny våg kommer att skölja över Sverige - en teknikvåg med elbilar, elhybridbilar och laddhybridbilar, skriver professor Harry Frank i ett debattinlägg i Ny Teknik.
Här fortsätter Harry Franks debattinlägg:
"Denna teknikvåg kan medföra stora möjligheter för svensk bilindustri, men innehåller samtidigt ett strukturellt problem. Det konjunkturella problemet vi upplever idag kan tyvärr bygga upp en fördämning för vågen.
Det gäller nu istället att skapa förutsättningar för att kunna surfa på denna våg.
Men det är bråttom, för om Sverige ska fortsätta att tillverka personbilar måste vi snabbt kunna ställa om till laddhybridbilar.
Konkurrenternas bilar har redan skapat ett försprång med den nya tekniken i sina bilar.
Vi har gjort det förut!
Vi lyckades för hundra år sedan med att ställa om den svenska produktionen av ånglok till ellok så varför inte även detta teknikskifte?
Jag har av Vinnova fått ett uppdrag att undersöka vilka förutsättningar som finns för den svenska bilindustrin att tillsammans med svenska underleverantörer bygga upp både kunnande och produktion i Sverige kring tekniken i elbilar i olika skepnader.
Finns dessa förutsättningar idag?
Svaret är ja så länge vi har någon monteringsfabrik kvar i landet och om vi kan åstadkomma en kraftsamling kring elbilsproduktion.
Kan vi ta tillbaka förlorade år?
I början av 1990-talet gjordes försök från myndigheters och näringslivets sida, bland annat Volvo-ABB, att få igång en teknik kring eldrivna fordon.
Ambitionen var att bli världsledande inom elhybrider, men projekten har av olika skäl lagts ner.
Kan vi ta tillbaka de förlorade åren?
1. Vi har idag ett världsledande kunnande inom de områden som berörs vid produktion av laddhybrider.
2. Vi är världsledande i att utveckla och tillverka elektriska motorer i alla dess storlekar och miljöer.
3. Vi forskar kring batterier och bränsleceller.
4. Den tidiga satsningen på ellok och kunnandet kring dessa ligger idag hos Bombardier i Västerås.
5. Transmissionssystem med olika slags varianter, som fyrhjulsdrift, kommer idag från bland annat Getrag i Köping med Haldexteknik inbyggd.
Bygg ett antal demo-ex
Transmissionssystemen kan lätt byggas ihop med elmotorer med tillhörande styr- och kontrollutrustning. Vi får inte glömma att det var SKF i Göteborg som byggde upp Volvo.
Vi har hittills haft projekt som drivits av flera parter utan samordning, och med en bilindustri med utländskt ägande och påverkan.
Nu gäller det att ta ett nytt och samlat kraftgrepp med den hittills uppbyggda kompetensen för att bygga ett antal demo-ex på koncept som vi utvecklar i Sverige.
Ge biltillverkarna självförtroendet tillbaka
Ge de svenska fordonstillverkarna en möjlighet att hämta in det försprång som flera konkurrenter har uppnått och sedan köra om dem.
Med ett sådant synsätt kommer vi att stärka svenska underleverantörers konkurrenskraft inom nya affärsområden och infrastruktur för laddhybridbilar.
Regeringen, ställ kravet och ge förutsättningarna för att få fram ett större antal laddhybridbilar tillverkade i Sverige för att använda av såväl myndigheter som näringsliv.
Vi får då möjlighet till att bygga upp en produktion av fordon som inte belastar miljön och som dessutom kunderna vill ha i framtiden. Distributionsnätet för el finns redan, varför man bara behöver komplettera det med laddningsstationer.
Låt oss i framtiden ha el i tankarna!"
Professor Harry Frank
Tidigare forskningschef ABB Sverige, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.