Opinion

”Biltrafiken nyckel till bättre klimat”

DEBATT. Härma systemet med elcertifikat och inför det för fordonsbränslen. Ge varje producent av förnybart bränsle certifikat motsvarande bränslets klimatfördel, föreslår Anders Olsson, vice vd Eon Sverige.

En rad personer har debatterat i Ny Teknik vilken lösning som bäst kan sänka utsläppen av växthusgaser och samtidigt trygga vår energiförsörjning. Jag kan bara beklaga att debatten även denna gång präglas av att energislagen ställs mot varandra i stället för att betraktas utifrån en helhet. Samtidigt är det just vår breda energimix som ger Norden ett stabilt lågt energipris och – ur ett europeiskt perspektiv – mycket låga utsläpp av koldioxid.

Det finns dock fortfarande ett viktigt område där våra utsläpp tyvärr ligger på samma nivåer som i resten av Europa; biltrafiken. Trots det har Sverige stora möjligheter att bli ett föregångsland även på vägen mot en fossiloberoende fordonsflotta.

Transportsektorn står i dag för cirka en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att det finns möjlighet att snabbt och med rimliga insatser göra stor nytta för klimatet. Och det genom att utforma ett marknadsbaserat stödsystem för miljöfordon och förnybara drivmedel.

Elproduktionen i Norden har i dag ett sådant kraftfullt och välfungerande system i form av certifikatsystemet. Vårt förslag är att regeringen nu påbörjar arbetet med ett liknande system för drivmedelsmarknaden.

För närvarande pågår en övergripande utredning om miljöbilspolitiken. Att regeringen valt att inte avvakta en lång utredningsprocess utan redan nu tar ytterligare steg framåt är värdefullt för alla aktörer som står inför beslut att fortsätta investera.

Beskeden om säkrad skattefrihet, förlängda miljöincitament för tjänstebilsköparna och ett nytt kvotpliktsystem bygger vidare på den grund som finns och innebär att Sverige ligger före andra EU-länder i andelen förnybara drivmedel.

Tyvärr har många på förhand dömt ut regeringens förslag om kvotplikt för biodrivmedel. Vi är medvetna om svagheterna och att systemet endast omfattar en liten del av de förnybara bränslena. Desto mer intressant är att ett kvotsystem faktiskt införs och att detta kan utvecklas.

Alldeles för få har insett att systemet, genom väsentliga förändringar, kan bli det kraftfulla verktyg som utan stora statsutgifter leder ända fram till målet om en fossiloberoende fordonsflotta.

En tänkbar åtgärd är att kvotpliktsystemet utvecklas till ett system med klimatcertifikat för transportsektorn, likt elcertifikatssystemet för elmarknaden. Detta innebär ett system med säljbara certifikat där varje producent av förnybart bränsle ges certifikat motsvarande bränslets klimatfördel.

Liksom för elcertifikaten ska långsiktiga mål för andelen förnybara drivmedel fastställas för olika år, vilket garanterar en positiv utveckling mot en fossiloberoende fordonsflotta. Utvecklingen av kvotplikten mot ett sådant system kan ske steg för steg på ett sätt som stimulerar aktörer i hela kedjan att fortsätta satsa.

Detta kräver ingen ny teknik. Inga enorma investeringar, bara politisk handlingskraft.

Vi närmar oss snabbt år 2030 då klimatpropositionens vision om en fossiloberoende fordonsflotta ska vara uppnådd.

Låt Sverige visa vägen även inom transportsektorn. Det tjänar vi alla på – inte minst vårt gemensamma klimat.

Anders Olsson, vice vd E.ON Sverige