ENERGI

Kärnkraftverket Forsmark i Uppland. Från vänster reaktor 1 och 2. Arkivbild.

Forsmark 2 ur drift – på ägarnas begäran

Det är varmt och blåser mycket, vilket får elpriset att sjunka. Ägarna till Forsmarks kärnkraftverk har därför begärt att reaktor 2 ska gå ner till kallt avställt läge. Samtidigt förlängs avstängningen av reaktor 3 på grund av sprickor.

Publicerad Senast uppdaterad

Under måndagen publicerade Vattenfall ett pressmeddelande där det framgår att Forsmark 2 är nedreglerad till kallt avställt läge sedan söndagen den 20 oktober.

”Forsmark 2 är tillgänglig för marknaden men nedregleras på grund av kraftbalansskäl” skriver Vattenfall.

– Det är på grund av det varma vädret för årstiden och att det blåser väldigt kraftigt, säger Johanna Blavier, presschef på Forsmark.

Det är mycket ovanligt att en kärnreaktor går ned i kallt avställt läge. Det är ett driftläge som betyder att atomklyvningen i härden har avbrutits och vattnet i den primära kylkretsen inte är trycksatt och hålls under 95 grader.

– Det är första gången så vitt jag vet, som vi går ned på det viset på grund av väder och vind. Det är ovanligt, säger Johanna Blavier.

Prognos för elproduktion saknas

Enligt Johanna Blavier gjordes nedregleringen på uppmaning av kärnkraftverkets ägare. När vädret är varmt krävs inte lika mycket el för att värma bostäder som vid kallare väderlek. Samtidigt kan vindkraften leverera mycket el när det blåser kraftigt.

– Det är en kombination av vädret och att priserna går ner, säger hon.

I samband med att nedregleringen gjordes upptäcktes ett problem med en ångskalsventil. Nu pågår arbete med att åtgärda den. När Forsmark 2 kan börja producera el igen finns det ingen prognos för.

”Tungt och omfattande arbete”

Samtidigt är Forsmark 3 också tagen ur drift på grund av årligt underhåll. Planen var att reaktorn skulle gå igång igen den 28 oktober, men sedan upptäcktes sprickbildning vid skovelinfästningen på två lågtrycksturbiner, så nu kommer blocket vara avstängt under längre tid.

– Det är nästan 600 turbinblad som ska demonteras för hand och gås igenom. Det är ett tungt och omfattande arbete, säger Johanna Blavier.

Nu är den nya prognosen att Forsmark 3 ska börja producera el igen den 16 december.

Forsmark 1 producerar för fullt och låg på 1 094 MW under måndagseftermiddagen.

fakta

Forsmarks kärnkraftverk

Forsmarks kärnkraftverk består av tre kokvattenreaktorer om drygt 1 000 MW installerad elektrisk effekt vardera.

Kärnkraftverket ägs av Vattenfall, Mellansvensk kraftgrupp (som i sin tur har Fortum som största ägare) och Sydkraft Nuclear Power (som är ett dotterbolag till Uniper).

Vattenfall är den största ägaren av Forsmarks kärnkraftverk med 66 procent av aktierna.