Wera

Det här är Wera - Nätverket som ska stärka kvinnliga ingenjörer

Tillsammans strävar Womengineer och Ny Teknik efter att skapa en bestående förändring. Genom att bygga Wera vill vi stärka kvinnors roll inom teknik, innovation och ledarskap, och därmed bidra till en mer inkluderande framtid för tekniksektorn.

Mänskligheten står inför stora utmaningar, och för att möta dessa krävs en mångfald av idéer och perspektiv. Womengineer och Ny Teknik är därför stolta över att presentera Wera, ett nytt professionellt nätverk som syftar till att stärka och inspirera kvinnor och icke-binära inom ingenjörsyrket. Initiativet förenar ambitionen att öka mångfalden inom tekniska yrken och skapa en plattform där kvinnor kan växa både professionellt och personligt.

Trots att insatser har gjorts för att främja kvinnors inträde i tekniska yrken, är obalansen fortfarande markant. Enligt statistik från 2023 utgör kvinnor endast 30% av ingenjörsstudenterna*, och enbart 29% av cheferna inom ingenjörsyrken i Sverige är kvinnor**. Denna underrepresentation speglar behovet av insatser som Wera.

Wera – En plattform för inspiration och gemenskap

Wera har som mål att stärka kvinnors position inom tekniksektorn genom att erbjuda event och forum där yrkesverksamma kan mötas, utbyta erfarenheter och skapa nya kontakter. Nätverket vill skapa förändring och erbjuda kvinnor stöd att ta nästa steg i sin karriär – oavsett om det gäller att kliva in i ledarskapsroller eller att driva nya innovationer.

Den 7 november 2024 arrangeras Weras första event på Googles kontor i Stockholm. Detta pilotevent kommer att fokusera på att samla in tankar från deltagarna för att säkerställa att nätverket fortsätter att utvecklas efter medlemmarnas behov och önskemål.

Ett gemensamt initiativ för framtidens ingenjörer

Bakom Wera står Stiftelsen Womengineer och Ny Teknik Group. Womengineer har sedan 2015 arbetat för att främja mångfald inom tekniska utbildningar och yrken genom initiativ som IGEday, Sveriges största evenemang för att öka mångfalden inom teknik. Ny Teknik, Sveriges största medieplattform för teknik med nästan en miljon digitala läsare varje månad, bidrar med sitt nätverk och expertis inom ingenjörsvetenskap.

– Jag är övertygad om Ny Tekniks bredd och Womengineers nära relation till målgruppen kommer bli en fantastisk kombination för jämställdheten inom tekniksektorn, säger Womengineers VD Marie Ideström.

UKÄ, Antal registrerade studenter på program mot civilingenjörsexamen HT2023

** Sveriges Ingenjörers lönestatistik, 2023