Energi
Flytande, vertikala vindkraftverket igång utanför Lysekil
Ett flytande, vertikalt vindkraftverk testas utanför Lysekil. En stor, roterande kropp under vattnet gör det billigt att tillverka och enkelt att underhålla enligt Göteborgsföretaget Seatwirl som står bakom tekniken.
Det rör sig om en ny typ av flytande vindkraftverk. Ovanför ytan syns den trebladiga vertikala vindsnurran som driver generatorn som även den är placerad ovanför vattenytan. Vindkraftverket håller sig flytande med hjälp av en undervattenskropp som även den snurrar med vinden och stabiliseras med en tyngd i botten.
- Det fungerar som en köl och gör vindkraftverket väldigt stadigt, säger Gabriel Strängberg, vd för Seatwirl i Göteborg som utvecklar det nya vindkraftverket.
Ny Teknik har tidigare rapporterat om företagets tester av en mindre prototyp utanför Halmstad.
Den nya prototypen, som sjösattes under sommaren, är tre gånger högre. Inklusive flytkroppen mäter det nya vindkraftverket 30 meter.
Testerna är igång berättar Gabriel Strängberg och el har periodvis matats in på elnätet.
- Erfarenheterna så här långt är väldigt, väldigt bra.
Konstruktionen har flera fördelar, säger han. Flytande vindkraftverk kan placeras på fler platser än dagens havsbaserade vindkraftverk bara kan byggas lönsamt ner till ungefär 50 meters djup.
Seatwirl kan förankras på betydligt djupare vatten. Tekniken är också billigare att tillverka och enklare att underhålla än traditionella vindsnurror, enligt Gabriel Strängberg.
- Vi använder färre delar och vi behöver heller inget lager för flytkroppen utan det är vattnet som fungerar som lager.
Prototypen utanför Lysekil invigs officiellt tisdagen den 6 oktober och ska fungera som testverk under många år framöver. Samtidigt letar Seatwirl finansiering för att bygga ett ännu större vindkraftverk på 1 MW. Det nuvarande är på 30 kW. Målet på sikt är att komma upp i 10 MW.
- I och med att vi använder vattnet som lager kan vi egentligen bygga hur stort som helst, säger Gabriel Strängberg
På den tidigare prototypen fanns även en ring som fylldes med vatten och fungerade som ett energilager. Den lösningen finns inte med på det nya verket.
- Vi valde att inte ta med det på den här prototypen för att hålla det så enkelt som möjligt, men vi har inte släppt tanken, säger Gabriel Strängberg.
Nedan ser du Seatwirl demonstrerat:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/E8bClgwNdlo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!
Seatwirl
Ort: Göteborg
Grundat: 2012
Anställda: 3
Riskkapital: Almi Invest samt affärsänglar