TECH

Wikipedia graderar ned trovärdigheten för tekniksajt med ai-skribent

Skärmdump från av de ai-skrivna artiklarna på CNET.

Tekniksajten CNET:s ai-skrivna artiklar var fulla av fel och plagiat. Nu nedgraderas sajtens trovärdighet av Wikipedia.

Publicerad Senast uppdaterad

I fjol avslöjade sajten Futurism att Red Ventures-ägda tekniksajten CNET publicerat dussintals ai-skrivna artiklar, som senare visade sig vara fulla av fel och plagiat. CNET påbörjade publiceringen utan att berätta om satsningen. Det enda som visade att artikeln var ai-skriven var en formulering i en dropdown-ruta som sa att den var genererad med hjälp av ”automationsteknik”.

Händelsen fick det nätbaserade uppslagsverket Wikipedias redaktörer att börjad fundera på hur de skulle hantera information från CNET. En Wikipedia-redaktör inledde diskussionen med att skriva att CNET vanligtvis anses vara en pålitlig källa men att sajten nu börjat experimentera med ai-skrivna artiklar som är nedlusade med fel, rapporterar Futurism.

Wikipedia-redaktörerna uppmärksammade dessutom andra tveksamheter som förekommit på CNET. Enligt anklagelser publicerade i The Verge har personal på Red Ventures tryckt på för att de anställda skribenterna ska bli mer välvilligt inställda till annonsörerna – ett tydligt brott mot journalistiska principer.

CNET har sedan dess pausat ai-artiklarna och genomfört omfattande rättning av dem. Men för Wikipedia är måttet rågat. I mitten av februari beslutade redaktörerna att allt som är publicerat på CNET mellan november 2022 och januari 2023 ska anses vara ”generellt opålitligt”.

Futurism sammanfattar Wikipedias inställning till nyhetssajten CNET så här: ”Den var pålitlig tills Red Ventures köpte den, opålitlig under perioden den blev påkommen med att använda ai och att den sedan 2020 har lidit av en försämring av den redaktionella standarden”.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.