TECH
Vc-firman Voima växlar upp – lanserar ny miljardfond för deeptech-bolag
Transistorer som tillverkats i KTH:s Elektrumlaboratorium inspekteras. Arkivbild
Foto: Fredrik Persson
Framtidens "enhörningar" finns inom deeptech, startupbolag sprungna ur forskning. Det säger finska riskkapitalbolaget Voima Ventures, som nu lanserar sin tredje fond om totalt 90 miljoner euro.
Syftet med den nya fonden är att investera i unga teknikbolag vars innovationer har en "tydlig impact för såväl mänskligheten, som planeten och industrin".
Voima Ventures har sin bas i Finland, men den färska fonden kommer att rikta in sig på deetptech-startuper i hela Norden och Baltikum.
”Forskning kan lösa globala utmaningarna”
Målet är att satsa pengar i bolag som befinner sig ett tidigt skede, och kommer att kunna omfatta allt från försåddsfinansering (pre seed på engelska) till A-rundor, som ofta är ett startup-bolags första betydande omgång av riskkapitalinvestering.
– Det är hög tid att investera i, och skala upp, bolag sprungna ur forskning som har en global potential. Forskning är i många fall det enda sättet att lösa de globala utmaningarna som vi står inför och det innebär också enorma möjligheter till värdetillväxt för oss som investerare. Vi är övertygade om att deeptech-bolag kommer att utgöra ryggraden i Nordens ekonomiska tillväxt och att vi kommer att se nästa generations unicorns här, säger Inka Mero, som har rollen som verkställande partner hos Voima Ventures.
33-listan 2022: ”Deeptech” lockar allt fler svenska investerare
Bland Voimas portföljbolag märks Solar Foods, Dispelix och Eniferbio och cleantechbolaget Cellfion, som var riskkapitalbolagets första investering i Sverige.
Ska bolag från labbet till en global marknad
Den nya fonden är på 90 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kronor. Så kallad ticket size, som motsvarar den totala summa som en enskild vc-firma investerar i ett bolag, ligger på 200 000 euro till 3 miljoner euro. Men firman är redo att göra större investeringar än så om bolaget är rätt.
– Vi vet vad som krävs för att ta forskning och idéer från labbet till en global marknad. Det handlar inte bara om pengar – det rör sig också om förståelse för olika domäner och kommersialisering av forskning, såväl som vikten av att bygga rätt team, säger Jenny Engerfelt, investeringschef för Voima Ventures i Sverige.
Ny Teknik Insight: 33-listan 2022 – Sveriges bästa startups
Pengarna som samlats i Voima Ventures tredje fond kommer bland annat från European Investment Fund EIF, finska Tesi och dess fond KRR, VTT of Finland, Saminvest från Sverige och pensionsfonderna Nordea Life och Elo.