TECH

Svenska bolaget i korselden mellan Apple och Epic – utvecklare stängs av

Fortnite. Foto: Epic

Striden mellan Iphonetillverkaren och Fortnite-utvecklaren fortsätter. Nu har Epic Games Swedens utvecklarkonto sagts upp — och Apple skyller på att moderbolaget är ”ett hot mot hela ekosystemet” i App store.

Publicerad

Det är en kamp om rätten att styra hur och var ens egna programvara ska kunna laddas ner. I den ena ringhörnan: Epic Games, en global speljätte som bland annat står bakom den populära titeln Fortnite. I den andra: Apple – Iphone- och Ipadtillverkare, men också den enda parten med full kontroll över hur utvecklarna kan ta betalt för olika typer av innehåll i de egna programmen. 

Slåss om rätten till betalningar i appar

I dagarna släpptes Ios 17.4, en mjukvaruuppdatering till Iphone som gör det möjligt för apputvecklarna att distribuera sina program via alternativa butiker inom EU istället för Apples App store

Uppdateringen ses som en stor seger för appbolag som Epic Games och Spotify, som drivit juridiska processor mot Apple om rätten till större kontroll över sina appar. 

Sista ordet är inte sagt – och nu kommer Apples motangrepp. I ett färskt inlägg skriver Fortniteutvecklaren att Apple har stängt av ett utvecklarkonto som tillhör Epics svenska dotterbolag

Apple: ”Epic har visat sig opålitliga”

Att vara registrerad i utvecklarprogrammet är en förutsättning för att apparna ska kunna certifieras och godkännas av Apple, oavsett om de är tänkta att distribueras via App store eller en alternativ källa. Enligt bolaget har Apple kallat Epic Games för ”ett hot mot hela deras ekosystem (det vill säga App store, reds anmärk.)”. 

I en kommentar till sajten Tech Crunch skriver Apple att beslutet att kasta ut Epic Games Sweden har sin förklaring i ett domslut från 2021. I fallet slog en amerikansk domstol fast att Apple har rätt att ta bort exempelvis utvecklarkonton som tillhör "ett eller flera av Epic Games-helägda dotterbolag, eller andra bolag som står under moderbolagets kontroll". 

Ios 17.4 ute – är det början på slutet för Apples appdominans?

Apple uppger dessutom att Epic Games, och dotterbolaget Epic Games Sweden, har brutit mot bolagets utvecklarvillkor, inklusive Developer Program License Agreement (DPLA). 

– Genom sitt agerande har Epic visat sig vara opålitliga, och att avtalöverenskommelser inte är tillräckliga för att förhindra dåligt uppförande. Uppsägningen av Epic Games Sweden (bolagets utvecklarkonto det vill säga, reds anmärk) gäller inte enbart i EU. Utvecklarvillkoren, inklusive DPLA, är en internationell överenskommelse som i sin påverkar Apples relation även med Epic Games Sweden, skriver Apple i ett mejlsvar till Ny Teknik.

Apples ”appskatt" upprör utvecklare

Fortnite beräknas ha uppemot 500 miljoner registrerade användare världen över. Spelet är gratis att ladda ner. Epic Games tar istället betalt för virtuella objekt i Fornite – exempelvis så kallade skins som kan beskrivas ett slags digitala kostymer med olika unika egenskaper. Och med tanken på användarbasen på 500 miljoner spelare är det inga småpengar som affärsupplägget ger åt Epic Games. 

Problemet är bara – åtminstone ur spelutvecklarens perspektiv – att Apple kräver en relativt stor del av kakan för varje betalning som gjorts via Ios-versionen av Fortnite. Det kallas för ”appskatt", och innebär att tekniktillverkaren tar upp emot 30 procent av varje betalning i Iphone-appar.

Storbråket - därför har Apple raderat Fortnite från App Store

Affärsupplägget har inte uppskattats av EU-kommissionen, och i synnerhet inte av Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och digitalisering. Unionen har därför tagit fram en färsk lagstiftning, Digital Markets Act eller DMA, som ska ge konsumenterna större frihet att själva välja vilken appdistributör, sökmotor eller webbläsare som ska användas i mobilen eller surfplattan, till exempel. 

Ny EU-lag slår hårt mot techjättars dominans

DMA riktar sig inte enbart till Apple – även andra jättar som Meta, Google, Amazon och Alibaba måste också ändra befintliga upplägg på olika sätt. Och de som inte sköter sig riskerar dryga böter. För upprepade förseelser kan straffavgifterna uppgå till 20 procent av ett företags årliga globala intäkter, varnar EU.

– Inom DMA finns en hel verktygslåda med sanktioner som blir successivt hårdare. Böterna ökar om du inte ändrar beteendet. Till slut, i verktygslådan, finns redskapet att bryta upp företaget om ingen förändring sker eller om du är en återfallsförbrytare, sa EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager till den amerikanska sajten The Verge när lagen var under beredning

Epic är inte det enda bolaget som tagit strid mot Apple. Även Spotify har gått till domstol för att tvinga teknikjätten att ändra affärsuppläget i App store. EU har ställt sig på Spotifys sida – och i början av mars dömdes Apple till miljardböter för konkurrensbrott. Domen kommer dock att överklagas, har Apple meddelat. 

Ny Teknik söker Epic Games Sweden.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.