Strunta i utseendet – det här vet vi om hårdvaran i Vision Pro
Bestyckad med sensorer och kameror.Foto: Apple
Vision Pro må vara tunn, men är också tungt utrustad med systemkretsar, sensorer, kameror och mikrofoner. Här är vad vi vet om hårdvaran i Apples ar-glasögon.
Systemkretsar: Bekantingen M2 och helt nya chipet R1. Huvudfokus för det senare tycks vara att i mesta möjliga mån eliminera risken för illamående. R1 sägs kunna bearbeta data från alla sensorer i Vision Pro på 12 millisekunder.
Skärmar: Två frimärksstora mikro-oled-skärmar med sammanlagt 23 miljoner pixlar som sägs kunna ge en upplösning högre än en 4ktv (som stoltserar med omkring 8 miljoner pixlar). Med mikro-oled kan Apple för varje Iphone-pixel pressa in 44 Vision Pro-pixlar. Varje Vision Pro-pixel mäter 7,5 mikrometer (och en mikrometer är en tusendels millimeter). Det finns celler som är större än pixlarna i Apples headset.
Apple har däremot inte sagt något om ppd (pixels per degree, eller pixlar per grad, som är ett sätt att mäta upplösningen i vr/ar-headset). Det mänskliga ögat kan uppfatta 60 pixlar per grad och finska Varjos dyraste headset (de kostar dubbelt så mycket som Vision Pro) sägs kunna ge 70 ppd.
Däremot vet vi att Vision Pro har 11,5 megapixlar per skärm (11,5 + 11,5 = 23, eller 23 miljoner pixlar). Som en jämförelse har Meta Quest Pro 3,5 megapixlar, Playstation VR 2 har 4,1 och Varje Aero – Varjos konsumentheadset (pris: över 20000 kronor) – 7,8 megapixlar.
Sensorer och kameror: R1-chipet har en del att stå i. Vision Pro har tolv kameror, fem sensorer och sex mikrofoner.
På utsidan finns två framåtriktade kameror för genomströmning. På så sätt ser användaren en realtidsvideo av den verkliga världen. Apple uppger att de kan leverera en miljard pixlar i sekunden.
Där huserar även två kameror riktade nedåt för att assistera med handspårning. Omdömet bland de som fått testa headsetet är närmast unisont: Apples handspårning fungerar galant, även om man har händerna lutade mot benen eller mot ett armstöd. Och det här är viktigt, eftersom Vision Pro saknar handkontroller. Man interagerar med röst, ögon och händer.
Headsetet har två 3d-kameror i form av lidar och Apples Truedepth-teknik (som för närvarande används till Face ID).
Infraröda kameror och led-sensorer på insidan assisterar med ögonspårning. Detta används bland annat för interagera med virtuella objekt (titta på det du vill välja i en meny, exempelvis) men också för att användarens ansikte ska kunna visas på den skärm som är riktad utåt. På så sätt ger Vision Pro illusionen av att vara halvtransparent. Och – inte minst – Touch ID och Face ID får nu sällskap av Optic ID. Genom irisscanning går det att låsa upp headsetet och använda Apple Pay. Apple hävdar att biometriska data aldrig lämnar enheten samt är krypterad. Därtill sägs tekniken ha tillräckligt stor precision för att kunna skilja på identiska tvillingar.
Annons
Sensorer på insidan.Foto: Apple
Mikrofoner och högtalare: De sex mikrofonerna är inte bara till för att lyssna på användarens ljuva stämma. De bistår också med analys av omgivningen för att tillsammans med högtalarna skapa rumsligt ljud.
Batteri: Extern puck som ansluts till headsetet med en sladd. Två timmars batteritid utlovas.