TECH

Chattappar och meddelandetjänster är den stor del av våra digitala liv i dag.

Så raderar du gammal chatthistorik (ja, det är dags – och precis, den gruppchatten)

Guide. Meddelandetjänster kommer och går, men chattloggar består. Och de kan innehålla känslig information som du har glömt existerar. Så här tar du bort meddelandena – och här finns alternativen som erbjuder supersäkra chattjänster.

Många av oss har matat in åtskilliga tusentals meddelanden i diverse chattfönster genom åren. Därför är det hög tid att spana in hur vi tar bort gammal chatthistorik från tjänster vi knappt kommer ihåg (Google Allo, jag tänker på dig). 

Men vänta. ”Varför ska jag lägga tid på det”, kanske du undrar. Vad spelar det för roll om 15 år gamla gruppmeddelanden med ironiska skämt mellan dig och dina polare från Facebook ligger kvar på internet?

Därför bör du radera gamla meddelanden

I grund och botten handlar det om att ta kontroll över din personliga integritet. Och att kunna påverka vilken typ av information och data som techjättarna – Meta/Facebook, Google och andra aktörer – har sparad om dig på diverse molnservrar.

Digitala spår insamlade från en stor mängd olika källor påverkar inte bara vilken typ av reklam du ser på internet. På sikt kan slutsatser dragna från dessa data även inverka på allt från rekryteringsprocesser till försäkringspremier, som Ny Tekniks Elin Häggberg konstaterar i en populär artikel från 2024

– Man får fråga sig vilket pris man är villig att betala. Det du gör och eventuella sårbarheter i ditt beteende som går att utläsa statistiskt kan påverka inte bara dig själv negativt utan även de du känner, sa Amelia Andersdotter, dataskyddsexpert och senior rådgivare på Safespring, till Ny Teknik då.

Dags att rensa Messenger-historik

Metas appar, Facebook, Messenger och Instagram.
Arkivbild.

Okej. Dags att kavla upp ärmarna. En digital tabula rasa, ett rent bord på chattfronten, väntar runt nästa hörn. Vi börjar med att titta på Facebook Messenger, en av den sociala mediajättens allra mest populära tjänster.

Totalsträckskryptering, end-to-end-encryption på engelska, byggdes in i tjänsten 2016, men blev standard för alla användare först 2023. Och med tanke på att Facebook Messenger lanserades 2011, har många av oss sannolikt kvar åratal av äldre chattar som inte skyddas av stark kryptering. 

Tråkigt nog finns det inget sätt att ta bort äldre meddelanden i Messenger automatiskt. I stället måste du som användare gå in i varje specifik chatt för att antingen radera konversationen i sin helhet – eller väl valda (känsliga) delar av den.

Så här gör du på en Ios- eller Android-pryl för att bort en hel meddelandetråd:Öppna Messengerappen.

Så här tar du bort en hel meddelandetråd på Android/Ios

  • Öppna Messengerappen.
  • Håll fingret på konversationen du vill ta bort och svep till vänster.
  • Klicka på Mer-ikonen vars symbol är en cirkel med tre prickar.
  • Välj Ta bort.
  • En dialogruta syns på skärmen där det står att chatten kommer att raderas permanent. Klicka på menyvalet Ta bort.

På bärbar eller stationär dator

  • Öppna Facebook och klicka på Messenger-symbolen i övre högerhörn.
  • Håll muspekaren över konversationen du vill radera och klicka på symbolen med tre prickar.
  • Välj Ta bort chatt längst ner i menyfönstret som dyker upp.

Så tar du bort delar av ett samtal på Messenger i Android/Ios

  • Klicka på konversationen i fråga.
  • Skrolla ner till meddelandet eller meddelandena du vill ta bort.
  • Håll fingret på meddelandet på skärmen och välj Återkalla i menyn.
  • Nu ges två val: Återkalla för alla innebär att messet försvinner även för mottagaren. Återkalla för dig betyder att det enbart raderas för dig.

Så tar du bort delar av ett Messengersamtal på datorn

  • Öppna konversationen i fråga.
  • Håll muspekaren på meddelandet du vill ta bort och klicka symbolen med tre prickar.
  • Välj Ta bort.

Så raderar du gamla meddelanden hos Google

Googles mobilapp. Arkivbild.

Google är mest känt för tjänster som Sök och Gmail, men teknikjätten har också drivit ett gäng olika snabbmeddelande-appar genom åren. Gchat och Hangouts är namn på chattprogram som kommit och gått. 

Men även om tjänsterna inte finns kvar i dag, har meddelandena därifrån flyttats över till nya Google Chat, som också kan kommas åt via e-posttjänsten Gmail.

Men det går att åtgärda enkelt.

Så tar du bort meddelanden i Google Chat på mobilen eller surfplattan

  • Öppna Google Chat- eller Gmail-appen.
  • I Gmail, klicka på chattbubblan i menyn i botten och sök på personens namn.
  • I Chat-appen, skrolla ner för att se personens namn eller sök efter det.
  • Klicka på namnet för att öppna konversationen du vill ta bort.
  • Tryck på personens namn högst uppe i vänstra hörnet.
  • Nu syns menyn Konversationsalternativ. Näst längst ner i listan finns Radera konversationen.
  • När du har klickat syns en dialogruta där du kan välja Radera.

    På din dator, öppna Gmail eller Google Chat i ett webbläsarfönster.

  • Leta reda på personens namn i historiken som syns på Startsidan.
  • Håll muspekaren över namnet och klicka på ikonen med tre prickar längst ut till höger.
  • Välj Radera konversation.
  • Om hela din chatthistoriken är omfattande, sök på personens namn i rutan högst upp.
  • Klicka på namnet för att öppna chatten i fråga.
  • För att ta bort chatten, klicka på personens namn och välj Radera konversation.

Så tar du bort chatter i Slack

Det är inte bara diverse chattprogram som kan innehålla meddelandehistorik som är känslig. Under det senaste decenniet har exempelvis Slack blivit ett alltmer populärt digitalt samarbetsverktyg på många arbetsplatser.

Det innebär att många av oss har en uppsjö av arbetsrelaterade – och förmodligen även privata – meddelanden sparade hos Slack. Enligt egna uppgifter sparar Slack alla gratisanvändares meddelanden i antingen 90 dagar eller ett år, beroende på inställningarna i appen. Betalande användares data lagras däremot på bolagets molnservrar, men för vissa går det att ställa in hur länge dessa ska bevaras, vilket vi går in på senare i texten.

Slack använder inte E2E-kryptering

Oavsett om du är gratis- eller betalanvändare hos Slack är det bra att ha i minnet att kommunikationstjänsten inte har stöd för totalsträckskryptering av meddelanden eller filer.

Det betyder inte att meddelandena sparas okrypterade i klartext på Slacks servrar – i stället används en kombination av kryptering i vila (när data ligger lagrade på servrar) och i ‴rörelse‴, det vill säga under dataöverföring. Det skyddar meddelandena och andra filer från hackare, men cybersäkerhetsexperter brukar lyfta fram end-to-end-kryptering som ett säkrare alternativ. 

Detta eftersom metoden innebär att data krypteras redan på användarens dator eller mobil, innan meddelandena skickas vidare till mottagaren, som är den enda som har krypteringsnyckeln som behövs för att kunna läsa vad som skrivits.

Den som vill ta bort delar av en meddelandetråd på Slack använda följande metod:

I mobilappen:

  • Klicka på DM-ikonen i menyn längst ner i appen.
  • Öppna tråden med direktmeddelanden i fråga.
  • Håll fingret på meddelandet som ska raderas.
  • Skrolla ner i menyn och klicka på Delete Message.

På datorn:

  • Gå till i Direct Messages i vänsterkant.
  • Öppna tråden med direktmeddelanden i fråga.
  • Håll muspekaren över meddelandet som ska raderas.
  • Klicka på ikonen med tre prickar längst ut till höger (‴More actions‴).
  • Klicka på Delete Message i menyn.

Kravet: Gör Slack säkrare

För den som vill ta bort en hel tråd med direktmeddelanden i Slack blir det mer komplicerat. Det kräver nämligen att användaren i fråga har en viss nivå av administratörsrättigheter – eller att it-avdelningen på arbetsplatsen har gett dig eller alla medarbetare rätt att radera direktmeddelandetrådar.

Detsamma gäller möjligheten att i Slack lägga till en tidsbegränsning för hur lång tid tjänsten ska bevara meddelanden som har skickats mellan användare och i privata kanaler. För att kunna lägga till den typen av regler måste användaren ha rollen som Workspace Owner för Slack-installationen – eller jobba på en arbetsplats som tillåter alla att göra den typen av ändringar.

2023 skickade 90 organisationer, däribland Mozilla och Tor, ett öppet brev till Slack med en uppmaning om att göra tjänsten säkrare – bland annat genom att införa totalsträcksskryptering. 

Ta kontroll över din chatthistorik.

Här är alternativen för säkra chattar

Men det finns alternativ redan i dag för de som letar efter chatt- eller meddelandetjänster som sätter personlig integritet i första rummet. Signal, som utvecklats och drivs av en ideell stiftelse med samma namn, brukas anses utgöra guldstandarden (gold standard på engelska) för krypterade meddelandeappar. Den är dessutom gratis – verksamheten bekostas i stället av donationer

Tjänsten, som använder det egenutvecklade Signal-protokollet för totalsträckskryptering, har stöd för textmeddelanden – även i gruppschattar – samt röst- och videosamtal. I dagsläget erbjuds dock inte renodlade företagskonton, men tjänsten används på arbetsplatser ändå.

Ett annat förslag är schweiziska Threema, som i likhet med Signal bygger på öppen källkod och har stöd för totalsträcksskryptering. Threema har dessutom företagsabonnemang, som erbjuder krypterade chattar, och röst- och videosamtal till en kostnad av cirka 35 kronor i månaden per användare. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.