TECH
Freepik.
Så lätt kan man smygtitta i andras kameror
En radioantenn och lite grundläggande ingenjörskunnande. Mycket mer krävs inte för att spionera på övervakningskameror och mobilkameror genom väggar.
Att tjuvkika på det som filmas med de flesta moderna kameror är enkelt. Även om man befinner sig på andra sidan om en vägg. Varning kommer från en grupp forskare vid Northeastern University i Boston, som pekar på säkerhetsrisker hos bland annat övervakningskameror och vanliga mobilkameror.
De kallar sin spionmetod för EM Eye, en förkortning av Electromagnetic Eye. Som namnet antyder går det ut på att avläsa elektromagnetisk strålning, som avges från kamerorna. På så vis kan video från andra människors kameror fångas i realtid – även genom väggar och utan att lämna minsta spår efter sig.
Ledare blir ofrivilliga antenner
Principen är enkel och bygger på elektromagnetisk induktion. Inne i kameran finns ledare där videosignalen överförs i form av elektriska signaler, som motsvarar ettor och nollor. De elektriska signalerna ger upphov till elektromagnetisk strålning, vilket innebär att ledarna fungerar som ofrivilliga sändarantenner som sänder ut radiosignaler.
Dessa radiosignaler fångar forskarna upp med en mottagarantenn på andra sidan om en vägg och avkodar därefter informationen. Till att början fick de fram videosekvenser som var så förvrängda att de nästan såg ut som röntgenbilder. Men med hjälp av maskininlärning lyckades de återskapa filmer som mer liknar originalet.
Professor Kevin Fu, som specialiserat sig på cybersäkerhet på universitetet, påpekar att tillverkarna av mobilkameror visserligen anstränger sig för att skydda de digitala gränssnitten som överför data till molnet.
– Men de verkar inte lägga så mycket ansträngning på läckage av information genom oavsiktliga kanaler. Deras avsikt var aldrig att de här ledarna skulle bli radiosändare, men det är de, säger han till tidningen Northeastern Global News.
Testat på tolv kameror
Forskargruppen har testat sin spionmetod på tolv olika kameror, däribland mobilkameror, övervakningskameror för hemmabruk och så kallade dashcams, kameror som kan monteras i vindrutan på bilar.
Resultatet varierade och tjuvkikaren behövde befinna sig olika nära för de olika produkterna. I några fall krävdes att mottagarantennen befann sig inom några decimeters avstånd, i andra fall gick det bra att vara nästan fem meter bort.
Här kan du läsa mer om tekniken och se exempel på uppsnappade bilder som forskarna har återskapat. De tipsar även om olika sätt att undgå smygtittare, exempelvis genom att göra de läckande ledarna kortare och genom att skydda dem med skärmande material som blockerar elektromagnetisk strålning.