TECH

Roboten Atlas har återuppstått – helt elektriskt och med nya ai-verktyg

Tillbaka – med nytt utseende. Säg hej till den uppdaterade Atlas.

Efter elva års förtjänstfull tjänst pensionerades Boston Dynamics humanoida robot. Men likt fågel Fenix har Atlas nu återfötts – i en ny form.

Publicerad Uppdaterad

Efter nya uppgifter har vi uppdaterat en tidigare artikel.

Det går fort i hockey – och ibland även i techbranschen. Tidigare i veckan kom nyheten att den tvåfotade roboten Atlas, utvecklad av Boston Dynamics, hade gått ur tiden.

Tillverkaren antydde att det kanske inte var det sista vi sett av maskinen. Och kort därefter gick Boston Dynamics ut med att robotplattformen ska återuppstå i en moderniserad form.

Boston Dynamics: Nya Atlas är smidigare och starkare

Den nya Atlas är helt elektrisk, eller elektrohydraulisk får vi anta. Borta är nämligen det gamla hydrauliska systemet som varit med Atlas sedan 2013.

Roboten är fortfarande tvåfotat, men ska tack vare uppdaterad teknik vara betydligt mer rörlig än den föregående modellen. Lemmarna har gjorts längre, och huvudet har fått en mer distinkt form samt gjorts rörligt.

– Den elektriska versionen av Atlas är designad på ett sätt som gör den mer fingerfärdig, smidigare och starkare, skriver Boston Dynamics i ett pressmeddelande.

Atlas-plattformen ska dessutom har laddats med ett antal nya ai- och maskininlärningsverktyg som ska förbättra robotens förmågor.

Elon Musk storsatsar på humanoida robotar

Boston Dynamics meddelar att den nya Atlas nu ska testas med ”en liten grupp kunder” under de kommande åren. Först ut att få bekanta sig med roboten blir Hyundai – som köpte en 80-procentig andel av robottillverkaren från Softbank i december 2020.

Beskedet om Atlas återuppståndelse är vältajmat. Det sker nämligen vid en tidpunkt där vi ser allt fler och större satsningar på humanoida robotar – som Teslas Optimus, Xiaomis Cyberone eller Figure 01 från robotstartupen med samma namn.