TECH

Open AI:s vd Sam Altman. Arkivbild.

Open AI stänger mångmiljardrunda – råder investerare att skippa rivaler

Ai-bolaget fyller kassan med 67 miljarder kronor. Samtidigt uppmanar Open AI finansiärerna att inte satsa på konkurrenter som startats av tidigare anställda.

Open AI är i stort behov av pengar – och det rör sig inte om småsummor. Driften av den populära tjänsten Chat GPT, löner till personal och vidareutvecklingen av bolagets ai-språkmodeller kostar enormt mycket.

Open AI värderas till 1600 miljarder kronor

För att finansiera uppskalningen av verksamheten har den amerikanska ai-startupen precis tagit in 6,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 67 miljarder kronor, från en samling namnkunniga investerare. 

Riskkapitalbolaget Thrive leder rundan, och satsar 1,3 miljarder dollar. Ytterligare 750 miljoner dollar kommer dessutom från Microsoft, som redan har investerat 13 miljarder dollar i Open AI.

Bland övriga investerare märks Nvidia, Softbank Khosla Ventures, Fidelity och Tiger Global Management. Open AI:s nya kapitaltillskott på 6,6 miljarder dollar görs till en rekordhög värdering på motsvarande 1 600 miljarder kronor. 

Altman: Superintelligens bara några år bort

I september släppte Open AI en ny modell, o1, vars förmåga att lösa svåra problem inom vetenskap, matematik och programmering anses ”utgöra ett paradigmskifte”

Sam Altman, Open AI:s vd, publicerade nyligen en essä där han i en uppmärksammad passage skriver att ”det är möjligt att det kommer att finnas superintelligens om några tusen dagar”. Altmans prognos har dock ifrågasatts, och vissa menar att den ska ses som en ren investerarpitch

Superintelligens i denna kontext handlar om framtida ai-system som klarar av alla uppgifter som människor kan lösa – och dessutom avsevärt mycket snabbare och mer effektivt än vad som är möjligt för oss. 

Open AI är inte det enda ai-bolaget som jagar efter superintelligenta system. Två omskrivna konkurrenter, med samma mål, är Anthropic och Safe Superintelligence (SSI). Bägge bolagen är startade av tidigare Open AI-medarbetare. 

Ilya Sutskever.

Uppmaningen: Investera inte i våra konkurrenter

En pikant detalj som framkommit i och med Open AI:s nya finanseringsrunda är att bolaget uppges ha en lista över företag som rundans investerare avråds från att satsa pengar i.

På listan märks bland annat tidigare nämnda Anthropic och SSI. Även Elon Musks ai-bolag Xai, Perplexity och Glean pekas ut av Open AI. 

Både Anthropic och SSI, grundat av Open AI:s tidigare forskningschef Ilya Sutskever, förespråkar en mer säkerhetsfokuserad angreppssätt under utvecklingen av superintelligens. Open AI och Sam Altman har å sin sida fått återkommande kritik, bland annat från tidigare anställda, om att prioritera produktutveckling och kommersialisering före just säkerhet.